Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.12.2016 09:43:25

Nová jaderná elektrána v Jaslovských Bohunicích půjde zřejmě k ledu. Zatím


Nový projekt jaderného zdroje v Jaslovských Bohunicích půjde na jistý čas k „ledu“. Slovenská média citovala vyjádření Petra Žiga, ministra hospodářství, který uvedl, že při současných cenách elektřiny na trzích se projekt nové jaderné elektrárny momentálně nevyplatí. Ve společnosti, která má projekt na starosti, má podíl česká energetická společnost ČEZ.


Podle slovenských médií má projekt nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích na starosti Jaderná energetická společnost Slovenska (JESS). V ní má 51procentní podíl slovenský stát prostřednictvím státní akciové společnosti JAVYS, zbytek akcií vlastní česká energetická společnost ČEZ. O vstup do projektu se už ale zajímala ruská společnost Rosatom a čínská China General Nuclear Power Corporation. Podle online deníku pravda.sk neevidují slovenské úřady v současné době nějaký nový zájem o vstup do projektu.

„Když se rozhodlo ve vládě v roce 2009 o tomto projektu, jeho návratnost byla díky dražší elektřině na světových trzích úplně jinde než je dnes. My v této chvíli konzultujeme s českou stranou, se společností ČEZ, jak se postavit k tomuto projektu. Možná bude tento projekt na čas zmrazen a počkáme si na lepší ceny elektřiny, aby měl i návratnost. Nemůžeme přece dělat projekt, který nemá ekonomickou návratnost. v roce 2020 už mohou být ceny elektřiny úplně jinde, a také může zlevnit i technologie, "citoval online deník pravda.sk ministra hospodářství Žigu.

Podle něj bylo správné pustit se do takového projektu. „Výstavba takové jaderné elektrárny trvá deset možná patnáct let. Víme, že životnost jaderné elektrárny V2 v Jaslovských Bohunicích bude do roku zhruba 2035. Musíme se tak připravit na to, abychom ji věděli nahradit nějakým jiným zdrojem, "dodal Žiga. Ministr dodal, že stav na trhu jaký v současnosti je, předurčuje, že zájem o vstup nového investora do projektu nové jaderné elektrárny nebudí u investorů zatím žádný zájem. „Jelikož jsme se vyjádřili, že garanci výkupní ceny elektřiny nedáme, tak to nemá ekonomický základ pro jakéhokoliv nového investora, "konstatoval Žiga.

Projekt nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích již získal od slovenského ministerstva životního prostředí kladné stanovisko v rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Ministerští úředníci navrhli investorovi postavit v Bohunicích jeden jaderný reaktor generace III + s maximálním čistým instalovaným elektrickým výkonem do 1 700 megawattů. Podle investičního záměru, který byl posuzován v procesu EIA, by se mělo začít s výstavbou nové jaderné elektrárny v roce 2021. Do trvalého provozu by měla být elektrárna uvedena v roce 2029. Živnost je naplánována na 60 let. Výstavba bohnické elektrárny by si měla vyžádat od 4 do 6 miliard eur.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688