TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  28.12.2016 09:34:05

Co čeká řidiče v roce 2017: Dálnice zdarma a výměna řidičáků


Velkou novinkou je to, že Ministerstvo dopravy vyjmulo ze zpoplatnění několik úseků dálnic. Nebudete tak na nich potřebovat dálniční známku. "Část pražského okruhu D0 od letiště po ulici K Barrandovu bude od 1. ledna bez poplatku, stejně tak například dálnice D10 od Prahy po exit 34 u Brandýsa nad Labem,“ připomíná Pavel Foltýn z Auto ESA.

Bez poplatku bude nově i dálnice D8 kolem Ústí nad Labem, dálnice D5 kolem Plzně a Berouna, dálnice D6 od letiště k exitu 7, D35 okolo Olomouce, D1 okolo Kroměříže nebo třeba také D46 okolo Prostějova. Úseky bez poplatku mají ulehčit hlavně městům a zjednodušit dojíždění. Určitě se uleví motoristům, kteří si museli kvůli krátkému úseku dálnice pro každodenní dojíždění kupovat celoroční dálniční známku.

Pokud jde o samotné dálniční známky, na jejich platnosti se pro rok 2017 nic nemění. Desetidenní stojí 330 korun, měsíční známka 440 korun a roční kupon, který platí od 1. 12. 2016 do 31. 1. 2018, stojí opět 1500 korun.   

Hodně se mluvilo o nízkoemisní zóně v Praze. "Ta měla začít platit od 1. ledna 2017, ale magistrát její zavedení prozatím odložil kvůli odporu některých městských částí,“ říká Foltýn. Praha tak podle všeho zavede nízkoemisní zónu až v době, kdy bude dokončen celý pražský okruh.

Když už jsme u dálnic, mění se ceník dálničních známek například u sousedů v Rakousku. V prosinci lze ještě zakoupit desetidenní za staré ceny, od ledna se zvedají následovně.

Desetidenní známka stojí v Rakousku 8,90 eur, dvouměsíční 25,90 eur a roční 86,40 eur. V Rakousku, na rozdíl od České republiky musí mít známku i motocykly. Roční pro ně stojí 34,40 eur, dvouměsíční 13 eur a desetidenní 5,10 eur.

Naopak se odkládá diskutované zavedení dálničních známek v Německu, takže po německých dálnicích se ještě minimálně celý příští rok svezete nejen bez známky, ale na vybraných úsecích stále také neomezenou rychlostí.   

Jinak se nic zásadního v předpisech pro české motoristy nemění. Dejte si ale pozor, aby vám náhodou nepropadl řidičský průkaz. Příští rok končí platnost 800 000 řidičáků!

Změnou je také to, že agendu s motorovými vozidly (registrační značky, technické průkazy a podobně) mohou nyní lidé vyřešit na každém příslušném úřadě obce s rozšířenou působností, ne jen na úřadě příslušícímu bydlišti. To snad pomůže zjednodušit převody aut.

Na STK nadále platí přísnější režim kontrol. "Podrobné kontroly odhalí například diesely s odstraněným filtrem pevných částic, které pak technickou nedostanou,“ varuje Pavel Foltýn z Auto ESA.

Kdo kupuje neprověřené ojeté auto od někoho cizího na ulici, riskuje, že koupí vůz s neschválenými doplňky a právě třeba bez filtru pevných částic. Při měření emisí a na STK by mělo takové auto velký problém. Pozor také na dobu spotřeby autolékárničky, na což se policisté při kontrolách rádi zaměřují.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688