Research (Conseq)
Investice  |  20.12.2016 14:27:20

Francie: Hlavní riziko roku 2017

 

Byl to poměrně divoký rok. Nejdříve Brexit, z něhož se trhy, vyjma libry, vzpamatovávaly pár týdnů. Poté přišel Trump a trhy vesměs nadšeně oslavovaly; negativní reakce, pokud byly, se vyjma mexického pesa počítaly ve dnech. Po italském referendu, ve kterém skončil premiér Renzi, se euro prvotním propadu vrátilo na před-referendové úrovně za několik hodin. Skoro to vypadá, že trhy těmto výsledkům, které zaskočily prognostiky, přivykly, a že už je nic nepřekvapí. Mezi investory převládá pocit sebeuspokojení.

 

To je však pro rok 2017 obrovské riziko, v Evropě /Eurozóně o to větší, že se podstatná část strukturálních problémů týká právě jí.  Ačkoliv je jasné, že lidé unavení tím, jak Itálie ekonomicky stagnuje, jen tak nezmizí, a že strany jako Hnutí 5 hvězd, Lega Nord či Forza Italia spíše posílí, můžeme se konejšit tím, že italský systém nepovoluje referendum o vystoupení z eura a fragmentovaná politická scéna děla z dvoutřetinové majority, kterou takové rozhodnutí vyžaduje, zásadní překážku. Exit z Eurozóny, byť k němu Italové v referendu udělali malý krok, v nejbližších letech nehrozí. U prezidentských voleb ve Francii, které se konají v dubnu / květnu 2017, je však situace zcela jiná a tyto volby vnímám jako největší globální riziko roku 2017 a největší riziko pro EU vůbec. Marion A.P. Le Penová jako pravděpodobný finalista druhého kola je totiž zvláštním křížencem Donalda Trumpa a Nigela Faragea, a ačkoliv to na její vítězství dle průzkumů nevypadá, kdo by si po roce 2016 na něco takového vsadil sumu nikoliv nepodstatnou?

Její „Francie především“ a její důraz na protekcionismus jako lék na globalizaci připomínají nového amerického prezidenta; k tomu se přimíchává několik vpravdě exotických nápadů (zrušení zákazu půjčovat si od své centrální banky, oživení Havanské charty) a všudypřítomné útoky na zlé trhy. Z Faragea si zase bere hlubokou nelibost vůči EU a Eurozóně (o členstvu ve které plánuje do půlroku od případného zvolení vypsat referendum) a mýty o tom, kolik členství v EU Francii stojí a jak Francii škodí. To vše v zemi, kde nemalá část populace subjektivně vnímá vlivy globalizace aspoň tak intensivně jako ve východní Anglii či v rezavém pásu Ameriky, a kde podstatná část populace pokládá vývoj v posledních 10 letech za špatný.


Zatímco vztah Británie a EU byl vždy vlažný a zatímco americký prezident bude mít pouze zprostředkovaný (a v čase roztáhlý) dopad na Evropu, volby ve Francii mají potenciál již za 6 měsíců otřást základním stavebným blokem Unie. Bez Anglie EU fungovat může, bez Francie dle mého nikoliv. Pokud něco má v roce 2017 potenciál vrátit na trh redenominační riziko let 2011-2012 a dostat euro pod paritu, pak toto.
 

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688