Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.12.2016 09:28:33

OKD chce po státu až 723 milionů korun na útlum Dolu Paskov

Těžební společnost OKD, která je od května v úpadku, požádala vládu o státní pomoc na útlum Dolu Paskov ve výši až 723 milionů korun. Peníze mají jít na odstupné propouštěným zaměstnancům a technickou likvidaci dolu. O státní pomoc požádala firma dopisem adresovaným ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD). Vláda už letos OKD jako pomoc poskytla úvěr 700 milionů korun.

„Asi jednu třetinu z požadované částky tvoří náklady na zajištění zákonných sociálních nároků zaměstnanců, vyplývajících z kolektivní smlouvy a kolektivní smlouvy vyššího stupně spojených s ukončením těžby a následnou likvidací dolu,“ uvedl výkonný ředitel Antonín Klimša. Jak dále upřesnil, 477 milionů korun pak OKD bude potřebovat na samotnou technickou likvidaci dolu. Managementu se v tomto konceptu současně podařilo původně odhadované náklady na likvidaci Dolu Paskov reálně snížit o cca 40 %.

Součástí oficiální žádosti představenstva těžařské firmy je rovněž státní pomoc pro Důl Frenštát ve formě roční periodické částky 30 milionů korun. Tyto prostředky OKD musí každoročně vynakládat na konzervační režim dolu. Tvoří ho osobní náklady, náklady na energie a údržbu a rovněž prostředky na nezbytné externí služby. „Důl Frenštát musíme ze zákona udržovat jako strategickou zásobu černého uhlí pro Českou republiku. Nicméně náklady spojené s udržovacím provozem a hlavně se zajištěním bezpečnosti jsou pro nás v insolvenci velkým finančním břemenem. V tomto kontextu chce vedení těžařské firmy zřídit nový závod „Útlum“, kam by organizačně převedlo všechny svoje nečinné doly – tedy Paskov a Frenštát a tím je transparentně oddělilo od činné části,“ dodal Klimša.

OKD, která v současné době intenzivně hledá strategického partnera a finalizuje dlouhodobý plán, ze kterého následně vyplyne i upřesnění uzavírání dolů v karvinské části revíru s výhledem do roku 2023, požádala o podporu své žádosti zástupce krajské tripartity a krajského úřadu.

OKD oznámilo, že ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku zavře k 31. březnu 2017. Peníze, o které nyní firma požádala, jí při tom mají pomoci. "Asi jednu třetinu z požadované částky tvoří náklady na zajištění zákonných sociálních nároků zaměstnanců, vyplývajících z kolektivní smlouvy a kolektivní smlouvy vyššího stupně spojených s ukončením těžby a následnou likvidací dolu," uvedl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

(Zdroj: OKD, Bloomberg, čtk)


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688