Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.12.2016 07:29:09

V Indii probíhá jeden z největších monetárních experimentů v historii

Indie ve třetím čtvrtletí tohoto roku dosáhla výjimečně vysokého ekonomického růstu 7,3 %. Jenže tak dobře se ekonomice vedlo ještě předtím, než premiér Narendra Modi na počátku listopadu náhle oznámil, že z oběhu bude staženo 86 % indické měny. Po této „demonetizaci“ nastal v indické ekonomice chaos.

Doposud nedošlo k nějakému znatelnému zlepšení. Zdá se, že vzniklé problémy, které se týkají zejména venkovských oblastí, dopadnou tvrdě i na doposud povzbudivý ekonomický růst. Odhady se různí, protože se pohybujeme v dosud neprobádaných vodách. Nicméně většina analytiků se shoduje s odhadem bývalého premiéra Manmohana Singha, který tvrdí, že tempo růstu klesne asi o dva procentní body.

Modi už nyní nemůže změnit kurz. Důvodem je i to, že navzdory vzniklému chaosu je demonetizace vnímána stále pozitivně. Je ale důležité, aby indická vláda k současným problémům nepřidávala ještě další. Demonetizace měla v první řadě sloužit jako nástroj boje s „černými penězi“. Tedy s hromadou hotovosti, kterou si Indové nashromáždili bez toho, aby byly nějak zdaněny. Nyní je jasné, že tento zásah neproběhl ani zdaleka tak rychle a razantně, jak měl. Vynořuje se mnoho otázek ohledně dlouhé řady výjimek a komplikovaných pravidel, které mohou některým lidem umožnit vyprat jejich špinavé peníze. Modi se v poslední době navíc snaží celý proces vydávat za posun k bezhotovostní ekonomice.

Jenže centrálním tématem demonetizace stále zůstává boj s černými penězi a Modi bude muset najít způsob, jak se tomu přizpůsobit. Vláda se například začala snažit o boj s těmi, kteří se pokouší schovat svůj majetek do jiných aktiv, než je hotovost. Jenže podobné pokusy vedly v minulosti zejména k další korupci na straně jedné a obtěžování běžných lidí na straně druhé. Navíc byly zneužívány i k likvidaci nepohodlných politických protivníků.

Vláda se tak nyní snaží o stanovení jasných pravidel. Týkají se například množství zlata, které je povoleno držet na osobu. Jenže výběrčí daní mají stále velkou moc a v podstatě rozhodují o tom, kolik si daná rodina může držet zlata. A jak známo, zlata se mezi Indy nachází mnoho. Namísto toho, aby vláda udělala v první řadě pořádek mezi úředníky, přichází s novými pravidly, která těm starým a zkorumpovaným dávají ještě větší moc. Bohatí lidé si bezproblémové zacházení díky svému majetku zajistí, všechno odnesou opět ti chudí.

Dlouhodobý rychlý růst Indii zajistí jen investice. Ty ale ve třetím čtvrtletí tohoto roku opět klesaly. V prostředí, kdy musí všichni vysvětlovat a obhajovat své příjmy málo kontrolovaným daňovým úředníkům, k nějakému podstatnému obratu asi jen tak nedojde.

Autorem je Mihir Sharma

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688