Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.12.2016 13:29:29

Farmaceutické firmy v hledáčku kvůli ceně léků. V Británii stoupla o 12 000 %

Americké úřady obvinily šest farmaceutických firem z USA, Austrálie a Indie z cenových dohod. Obvinění kvůli údajně přemrštěným cenám čelí i britský Actavis UK. Podle britských úřadů zvýšil cenu životně důležitého léku o 12 000 procent.

V americkém případu jde o Mylan, Heritage Pharmaceuticals, Teva Pharmaceutical USA, Citron Pharma , indickou Aurobindo Pharma a Mayne Pharmaceuticals z Austrálie. Spojené státy tvrdí, že výrobci léčiv se domlouvali na zvýšení cen antibiotika doxycyklinu a léku proti cukrovce glyburidu. „Mozkem“ byla podle úřadů Heritage.

Podle jednoho ze senátorů za americkou Demokratickou stranu stoupla cena 500 tablet doxycyklinu během sedmi měsíců z 20 dolarů na 1 849 dolarů.

Civilní žalobu v této kauze podaly dvě desítky amerických států. Mylan, Teva a Aurobindo obvinění popírají. Akcie Mayne se po oznámení propadly na burze v Sydney až o 22 procent.

V USA jde o součást rozsáhlejší kampaně zaměření na stanovování cen generik, která probíhá na státní i federální úrovni. Neúspěšná demokratická kandidátka na amerického prezidenta Hillary Clintonová slibovala zásah proti drahým léčivům. Zvolený americký prezident Donald Trump tvrdí, že sníží ceny léků na předpis.

Nová kauza se rozběhla v Británii, kde farmaceutická společnost Actavis UK čelí podezření z přemrštěných cen. Britský antimonopolní regulátor CMA tvrdí, že firma porušila antimopolní zákon, když během osmi let zvýšila cenu 10mg tablet hydrokortizonu ze 70 pencí na 88 liber, tedy o zhruba 12 000 procent. Výdaje britské národní zdravotní služby (NHS) na nákup tohoto léčiva se mezi lety 2008 až 2015 zvýšily z 522 000 liber na 70 milionů liber.

Hydrokortizon se používá při léčbě potenciálně smrtelných onemocnění, jako je na příklad Addisonova choroba týkající se poruchy kůry nadledvin. Actavis UK získala práva na výrobu tablet generického hydrokortizonu v roce 2008 od farmaceutické společnosti Merck Sharp & Dohme. Na generika, tedy lékové ekvivalenty originálních přípravků po vypršení patentové ochrany, se cenová regulace nevztahuje.

Zdroje: BBC, Reuters

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688