Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.12.2016 17:07:32

Summary - EDF a Lonza Group

EDF

Francouzský výrobce energie oznámil propad tržeb na příští rok o minimálně 1,7 mld. EUR při celkových tržbách za rok 2016 odhadovaných na úrovni 72,4 mld. EUR. EBITDA za rok 2017 by se měla pohybovat mezi 13,7 mld. EUR až 14,3 mld. EUR a tedy hluboce pod tržním konsensem 15,8 mld. EUR. Jako důvod uvedl nízké ceny energií ve Francii a Velké Británii. S tímto vývojem jde ruka v ruce škrtání nákladů a odprodej aktiv (10 mld. EUR do roku 2020). Trochu paradoxně pak působí výstavba britské jaderné elektrárny Hinkley Point C, ve které má EDF 66,5% podíl a jejíž cena se odhaduje na 2,5 mld. EUR (nepočítaje možné komplikace a prodloužení, jež sužují podobné megaprojekty). Management ale uklidňoval investory, bude-li současný trend rostoucích ceny energií pokračovat, tak by se měl volný cashflow vrátit do černých čísel do roku 2018. Akcie od rána nicméně odepisují rekordních 11,5 %.

Lonza Group

Švýcarský dodavatel pro farmaceutický průmysl oznámil převzetí amerického Capsugel (výrobce kapslí) za cenu 3,3 mld. CHF. Součásti transakce je také refinancování současného dluhu Capsugel v hodnotě 2 mld. CHF. Management věří, že v dohledné budoucnosti budou výrobci léčiv víc a víc outsourcovat výrobu jednoduchých „komponentů“ léčiv. Pozitivní dopad na zisk na akcii se očekává již v prvním roce po uzavření transakce, k němuž má dojít v polovině roku 2017. V dlouhodobém výhledu očekává management synergie tržeb v hodnotě 100 mil. CHF ročně. Ve třetím roce od spojení navíc odhaduje provozní synergie ve výši 30 mil. CHF a daňové na úrovni 15 mil. CHF ročně. Problém vyvstává v otázce financování. V plánu je kombinace dluhu a emise dalších akcií, předpokládejme tedy financování 50:50. Zaknihované dlouhodobé závazky měly ke konci roku 2015 hodnotu 1,4 mld. CHF, což znamená, že by došlo k jejich zdvojnásobení (současný Long-Term Debt/Equity 66,2). Akcionáře by pak čekalo rozředění ceny akcií na přibližně 83 % (141 CHF), když budeme vycházet ze včerejší zavírací ceny 170 CHF za akcii. Jedním dechem je ale nutno dodat, že akciím Lonza se za poslední roky dařilo a jejich cena se pohybuje blízko historického maxima. V návaznosti na tuto zprávu odepisují 7 % na 157 CHF.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688