Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.12.2016 15:24:25

ECB omezí QE, ale celkově připravila pro trhy o něco více než jsme čekali

Aktualizováno

Evropská centrální banka se rozhodla natáhnout svůj program přímého tisku peněz o dalších 9 měsíců, ale ve snížených objemech (60 miliard euro/měsíčně). My a (pravděpodobně) i většina trhu jsme čekali natažení “pouze” o 6 měsíců ale ve stávajícím objemech (80 miliard eur/měsíc). ECB se tak celkově zavázala natiskonout o něco více eur (540 mld. versus 480 mld.). Navíc je připravena dál eventuálně program natáhnout a ponechává si v ruce i možnost dalšího snížení úrokových sazeb. Ve světle posledních slušných makročísel je takový výsledek lehce holubičím překvapením…

Dalším ziskům eura tak v případě, že na tiskové konferenci Mario Draghi nepřispěchá s vyvažujícím lehce jestřábím komentářem (umožňujícím i rychlejší utlumení QE), nedáváme naději na moc dlouhý život. Zvlášť ve světle blížícího se zasedání Fedu.

Zajímavější bude reakce na dluhopisových trzích - delším konci výnosové křivky. Tam samo o sobě lehké holubičí překvapení nemusí stačit, zvlášť pokud se měsíčně bude nakupovat dluhopisů méně a není zatím jasné, jak ECB rozvolní pravidla pro nákupy tržních aktiv. Pokud by se rozmělnilo pravidlo nákupů podle kapitálového klíče, není to dobré pro německý bund, ale spíše pro španělské nebo italské dluhopisy. ECB by měla detaily nových pravidel pro nákupy aktiv z trhu oznámit během odpoledne.

V neposlední řadě je zřejmé, že o něco delší politika kvantitativního uvolňování zvyšuje i pravděpodobnost o něco delšího trvání intervencí v Česku. Ne však automaticky. Na druhou stranu slabší měsíční nákupy dluhopisů do bilance ECB v kombinaci s o něco vyššími eurovými výnosy mohou tlumit příliv spekulativního kapitálu do Česka.A dnešní krok může být ve finále i v ČNB chápán jako určitý ústupu od politiky QE. Nemusí být proto zásadní překážkou našemu základnímu scénáři - exitu z intervencí v třetím kvartále příštího roku.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688