Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.12.2016 09:44:11

ČR: Nezaměstnanost na ústupu

Že jsou čísla z trhu práce v letošním roce příznivá, jsme si už zvykli, ale i tak dokážou občas ještě více překvapit. Tím posledním je nezaměstnanost za listopad, která dopadla o desetinu procentního bodu lépe, než jsme čekali. Míra nezaměstnanosti se totiž snížila dále na 4,9 % a je tak nejnižší za posledních osm let.

Za příznivým vývojem na českém trhu práce stojí především ekonomický růst, který vytváří nová pracovní místa především v průmyslu, kterému v posledních letech sekundovala různá odvětví služeb.

I přes razantní pokles nezaměstnanosti firmy v ČR mají stále zájem o dalších přibližně 135 tis. zaměstnanců. Nabídka volných pracovních míst sice v posledním měsíci poklesla o necelé čtyři tisíce, ale i tak na jedno místo připadají v průměru tři uchazeči. Situace se samozřejmě liší místo od místa, avšak i v tzv. problémových regionech je vidět pozitivní trend na trhu práce. Rekordmanem na jedné straně je okres Praha-východ a Rychnov nad Kněžnou, kde na jedno volné místo nepřipadá ani jeden „celý“ uchazeč. Na druhé straně řebříčku je pak Karviná s více než 14 uchazeči.

I když jsou místa, kde zůstává nezaměstnanost stále vysoce nadprůměrná, neznamená to, že by tam nebyla práce. Jen třeba v Karviné je 1300 nabídek zaměstnání, a to samozřejmě nejde o žádnou výjimku. Problémem je, že ani tak nemusí být jednoduché lidi zaměstnat. Ať už kvůli nízké nabízené mzdě nebo dilematu nezaměstnaného, který volí mezi málo placenou prací a sociální sítí, vč. oblíbeného příspěvku na bydlení.

A koho vlastně firmy hledají? Na tom se v posledních měsících příliš nic nemění. V čele pomyslného žebříčku téměř napříč celou ČR je pomocný dělník do výroby následovaný takovými profesemi, jako jsou montážní dělníci, kováři, nástrojáři, řidiči, kuchaři apod. Přetlak poptávky ze strany firem tak má v posledním roce i jeden pozitivní aspekt pro zaměstnance, a sice podporuje růst mezd v ekonomice. Ostatně už v pondělí jsme viděli povzbudivé výsledky za třetí kvartál, podle kterého mediánové mzdy tentokrát rostly o více než pět procent.

A co čekat dál? Na přelomu roku dojde – jako již tradičně – k mírnému zvýšení nezaměstnanosti v důsledku ukončování sezónních prací, respektive doběhu smluv na dobu určitou. Nezaměstnanost se proto dočasně zvýší znovu nad pět procent, avšak postupně začne opět rychle klesat. V příštím roce asi nezdoláme rekord dosažený v roce 2008, kdy se nezaměstnanost dostala až na 4,5 %, na druhou stranu s jedním rekordem žijeme už nyní, a sice s nejvyšší zaměstnaností v ekonomice v historii.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 15:03  Počet zahájených staveb nových domů klesl (16.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

12.05.2023Inflace v ČR na ústupu (12.5.2023) Akcenta (AKCENTA CZ)
12.05.2023Inflace v ČR na ústupu Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
08.12.2016Nezaměstnanost na ústupu Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688