Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  06.12.2016 15:12:40

Ropa nadále sází na další úpravy pozic

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

  • Poptávka se prodloužila i na čtvrtou schůzi
  • Růst mohou nakonec ukončit pochyby o tom, zda všichni dohodu splní
  • Jak budou reagovat američtí producenti břidličné ropy

Ropný trh i nadále stoupá v reakci na dohodu Opecu a zemí mimo Opec o snížení produkce z minulého týdne. Kombinace trhu, který se do rovnováhy vrátil dřív, než se čekalo, a lepších technických vyhlídek, způsobila, že poptávka roste i čtvrtý den.

Oznámení z minulého týdne donutilo trh k velké úpravě pozic, protože slibované snížení produkce jej vyslalo na cestu k zotavení mnohem rychleji, než se předpokládalo.

Ihned po jednání v Alžíru koncem září, kdy zazněl slib o snížení produkce, se hrubé krátké pozice propadly na 138 000 lotů a dlouhé čisté pozice vzrostly na 688 000 lotů. Před zahájením jednání minulý týden vzrostly hrubé krátké na 300 000 lotů a dlouhé čisté spadly na 500 000 lotů.

Výrazná úprava pozic minulý týden napomohla prudkému růstu i díky lepším technickým a fundamentálním vyhlídkám, které přilákaly jak zájemce o krátké pokrytí, tak i nové kupující.

hn1

 

Na 10. prosince Opec pozval 14 producentů ze zemí mimo Opec do Vídně, aby projednali a zajistili plnění dalšího snížení produkce o 600 000 barelů denně navíc k již dohodnutému snížení o 1,2 milionu barelů denně, které Opec oznámil minulý týden.

Ačkoliv vývoj z minulého týdne má ještě daleko do zajištění alespoň zdání stability na ropném trhu, pochyby o tom, zda se k dohodě všichni připojí a jaká bude reakce amerických producentů břidličné ropy, může nakonec růst zastavit.

Díky zvýšené aktivitě amerických producentů směrem k hedgeování, se CLZ7 obchoduje výš než CLZ8 a poprvé od roku 2014 nastává na trhu backwardation.

hn2

Zatímco ve Spojených státech nadále roste počet vrtných zařízení a američtí producenti zvyšují své aktivity směrem k zabezpečení investic, zvyšuje se i potenciál k dřívějšímu oživení americké produkce, než se očekávalo. Tento vývoj spolu s rizikem růstu produkce Libye a Nigérie a slabší poptávkou Indie způsobenou zhoršením finančních problémů by mohl vést ke zpomalení a do určité míry možná i obratu části nedávných zisků.

Ropa WTI dosáhla šestnáctiměsíčního maxima díky pokračujícímu optimismu, že dohoda Opec vrátí na trh rovnováhu dřív, než se čekalo. 

hn3

                Zdroj: Saxo Bank

 

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph.

Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů. Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

 

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688