Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  06.12.2016 00:33:57

5. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech zahájily týden růstem a index Dow stoupl na nový rekord. Posilovaly především banky či energetické společnosti, jež těží z vyšších cen ropy.

Index Dow vzrostl o 0,24 % na 19 216,24 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 0,58 % na 2 204,71 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 1,01 % na 5 308,89 bodu. Index volatility VIX spadl o 14,02 % na 12,14 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o jeden a půl bazického bodu na 2,4 %. Index Dow posunul i své historické maximum, a to na 19 274,85 bodu.

Z jednotlivých sektorů se dařilo zejména finančnímu odvětví, sektoru cyklického spotřebního zboží, technologickému odvětví a energetickému sektoru, pod nulou skončily sektor zdravotní péče a průmyslové odvětví.

Americké akcie (5. prosince 2016)
Americké akcie (5. prosince 2016)Zdroj: Google

Náladu na trzích podporovala zpráva, podle které se aktivita v americkém sektoru služeb v listopadu dostala nejvýše za poslední rok. Zpráva je dalším důkazem o posilování americké ekonomiky.

Výrazněji naopak trhy nereagovaly na výsledek referenda, v němž Italové v neděli odmítli navrhované změny ústavy a de facto i pokračování vlády Mattea Renziho.

V indexu Dow v pondělí nejvýrazněji zdražily akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+2,75 %), banky Goldman Sachs (+2,32 %) a kartové společnosti Visa (+2,1 %). Pod nulou skončily cenné papíry zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-1,93 %), farmaceutické společnosti Merck (-1,44 %) nebo maloobchodního řetězce Wal-Mart (-1,33 %).

V energetickém odvětví výrazně zpevnily například akcie firem Southwestern Energy (+5,31 %)Seadrill (+5,08 %)Valero Energy (+4,98 %) nebo Transocean (+4,72 %).

Americké akcie (5. prosince 2016)
Americké akcie (5. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Akcie technologického podniku Apple (-0,72 %) odepsaly necelé procento poté, co analytická společnost IDC odhadla, že prodeje chytrých hodinek Apple Watch se ve třetím čtvrtletí propadly o 71 %, v důsledku čehož klesl jejich tržní podíl z 3,9 % na 1,1 %.

Zpevnily naopak akcie společnosti Hilton Worldwide Holdings (+3,29 %), která oznámila, že do samostatných podniků vyčlení divize Hilton Grand Vacations a Park Hotels & Resorts. Každý akcionář Hilton Worldwide Holdings obdrží na deset akcií HWH dvě akcie Park Hotels & Resorts a jednu akcii Hilton Grand Vacations. Následovat bude split akcií Hilton Worldwide Holdings v poměru tři ku jedné.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Index nákupních manažerů v americkém sektoru služeb od společnosti Markit v listopadu klesl podle finálních údajů na 54,6 bodu z 54,8 bodu v říjnu (flash: 54,7 bodu). Kompozitní PMI setrval na říjnových 54,9 bodu, jak uváděl již rychlý odhad. Ukazatel pro sektor služeb od institutu ISM se zvýšil na 57,2 bodu z 54,8 bodu (odhad: 55,4 bodu).
  • Index podmínek na americkém trhu práce stoupl v listopadu na 1,5 bodu z 1,4 bodu v říjnu (revidováno z 0,7 bodu).
  • Americký pojišťovací holding Liberty Mutual koupí za zhruba tři miliardy dolarů americkou pojišťovnu Ironshore. Tu před rokem převzala čínská skupina Fosun International a kontrakt pak začal podrobně zkoumat americký Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.
  • Pokud bude ožívání americké ekonomiky pokračovat současným tempem, měly by úrokové sazby ve Spojených státech růst. V pondělí to prohlásil prezident newyorského Fedu William Dudley. Zároveň ovšem poznamenal, že není možné v současnosti dělat jednoznačné závěry ohledně dalšího vývoje měnové politiky, protože ten je stále otevřený.
  • Donald Trump si v pondělí jako budoucího ministra bytové výstavby a rozvoje měst zvolil svého bývalého soupeře z primárek Bena Carsona. Někdejší neurochirurg je považován za reprezentanta konzervativních, křesťansky orientovaných republikánů.
  • Donald Trump o víkendu potvrdil, že pro něj nic není tabu. Poté, co se telefonicky spojil s prezidentkou Tchaj-wanu, čímž rozhněval Peking, se pustil i do samotné Číny. V reakci na kritiku, že kontaktováním Tchaj-wanu narušuje politiku jedné Číny, se ostře vyjádřil k devalvaci čínské měny.
  • Investiční společnost Nomura zvýšila své doporučení na akcie řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's na "buy" z "neutral", protože se jí líbí aktualizované menu v nabídce firmy a věří, že potíže s uvadající výší prodejů v USA pominou.
  • Výrobce elektronických zařízení Apple je podle týdeníku Sunday Times ve sporu s britskými celními úřady, které zařadily jeho chytré hodinky do kategorie "ostatní plastové výrobky", z čehož plyne dovozní clo ve výši 6,5 %.
  • Ropné firmy Energy Transfer Partners a Sunoco Logistics vydaly prohlášení kritizující rozhodnutí administrativy Baracka Obamy nepovolit dokončení ropovodu Dakota Access Pipeline. Donald Trump řekl, že rozhodnutí přezkoumá.
  • Film Moana z autorské díly mediálního kolosu Walt Disney byl druhý víkend v řadě nejvýdělečnějším americkým snímkem, tentokrát vydělal v Severní Americe 28,4 milionu dolarů.
  • Farmaceutická společnost Johnson & Johnson navýšila nabídku na převzetí švýcarské biotechnologické firmy Actelion na více než 250 dolarů za akcii. Nabídku ve výši 246 USD Actelion odmítl.
  • Banka HSBC začala pokrývat akcie investiční banky Goldman Sachs s doporučením "buy" a cílovou cenou 250 dolarů. Za poslední měsíc stoupla cena akcií Goldman Sachs o 28 %.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Rok 2017 a zelená pro akcie: Užijte si závěr býčího cyklu, do tří let skončíRok 2017 a zelená pro akcie: Užijte si závěr býčího cyklu, do tří let skončí

V horizontu následujícího roku předpokládáme rostoucí zájem o akcie, což by se mělo projevit na růstu jejich cen. Nejprve se ale připravme na vyšší volatilitu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688