Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.12.2016 14:39:35

Po italském „ne“ se na trhy vrací stabilita. Proč?

Dvojí šokující politické hlasování letos stačilo makléřům na to, aby se při třetí zásadní politické volbě roku poučili - soudě alespoň podle dosavadní tržních reakcí na výsledek italského referenda. Do karet jim ale nyní hrálo i to, že průzkumy veřejného mínění výsledek hlasování konečně trefily.

Italové se v nedělním referendu vyslovili proti změnám v ústavě, a vystavili tak v podstatě červenou kartu premiéru Matteu Renzimu, který s výsledkem spojil svou budoucnost v premiérském křesle.
Euro se po oznámení Renziho demise dotklo 20měsíčního minima. Na něm se ale dlouho nezdrželo a vydalo se zpátky. Vyprchal i skokový růst u aktiv s pověstí bezpečných přístavů.

„V souvislosti s Itálií je nyní třeba sledovat zejména zprávy o budoucnosti ozdravného plánu pro banky, podobě a trvání příští vlády (ta současná rezignuje) a reakci ECB. Právě na tu asi trhy při současné pozitivní korekci sázejí nejvíc,“ říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk. ECB zasedá ve čtvrtek.

Zatímco v případě historického britského referenda o brexitu a amerických prezidentských voleb byli investoři společně s trhy přesvědčeni o tom, že změna ve stávajícím establishmentu nenastane, tentokrát byli takovýchto iluzí ušetřeni. Co je vidět na trzích, a to mimo jiné u ukazatelů kolísavosti, které se vydaly dolů, stejně jako sázky na budoucí výkyvy u eura.

„Letos je to poprvé, kdy se průzkumy trefily,“ uvedl investiční stratég Citi Private Bank Ken Peng v Hongkongu, podle kterého byly trhy, především banky a jim podobné instituce, na takovýto italský výsledek připravené.

Italské referendum by tudíž na vybraných měnách mohlo mít mírnější dozvuky než Trumpovo vítězství nebo Brexit, jak naznačuje graf agentury Bloomberg.

Euro na hlavních párech sice ztrácí, sázky na další výkyvy společné měny se ale zmírnily. Týdenní implikovaná volatilita eura k japonskému jenu klesla o více než pět procentních bodů. Obdobný ukazatel pro eurodolar ztratil tři body. Minulý týden byl nejvýše od červnového britského referenda.

 

Úleva je patrná i u akcií.

Ukazatel desetidenní volatility globálního akciového indexu MSCI All Country World Index se vrátil zpátky na nejnižší hodnoty od srpna. 

Prudký nárůst po Trumpově vítězství je tudíž pryč. Obdobně ukazatel volatility akcií v eurozóně Euro Stoxx 50 Volatility Index (v následujícím grafu žlutě), který sleduje očekávání budoucích výkyvů u evropských akcií prostřednictvím trhu s opcemi, se dopoledne snížil o 14 procent a mohl by uzavřít na nejnižší zavírací hodnotě za měsíc. Podobný vývoj je možné vystopovat i u japonského indexu kolísavosti Nikkei 225 Stock Average Volatility Index (v grafu bíle), který spadl o 7,6 procenta. U tohot indexu jsou také patrné ostré výkyvy v dobách konání britského referenda v červnu a amerických voleb minulý měsíc.

„Buď jsou trhy vůči politickým rizikům stále více imunní, nebo nabývají přesvědčení, že italský problém se bude rozvíjet pomalu,“ říká Kathleen Brooksová z makléřského domu City Index v Londýně. Nervozita na trzích podle ní na začátku nového týdne zřejmě zůstane. „Z útesu“ ale trhy zatím neskočily. 

Zdroj: BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688