Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.12.2016 07:41:11

7 překážek, které mohou vykolejit býčí akciový vlak

Americké akcie mají za sebou poměrně živé období, ale v konečném důsledku se za dva roky téměř nikam neposunuly. A to je ještě letos čeká poměrně "nebezpečné" období roku, v němž v minulosti zažívaly největší propady.

Letos mají za sebou akcie období paniky i euforie. Část analytiků věří v odraz cen akcií výše, více je ale těch, kteří předpokládají spíše pokles. Argumentů mají přitom celkem dost. Zde jsou ty nejdůležitější.

Pokles cen dluhopisů, růst výnosů a sazeb

V posledních týdnech bylo na trhu s dlouhodobými státními dluhopisy USA cítit velký pesimismus a výnosy 10letých cenných papírů se dostaly až k 1,8 %. Na podobných úrovních se výnosy nepohybovaly od června a minimem bylo červencových 1,37 %.

Na první pohled to nezní nebezpečně, ale na akcie považované za "bezpečné přístavy", z nichž většina je velice citlivá na výnosy dluhopisů (telekomunikace, veřejné služby, nemovitostní fondy), to mělo velmi neblahý vliv. Například ETF Utilities Select SPDR klesl v první polovině října 11 dnů za sebou. Je to podobné, jako kdyby za pouhé dva týdny ztratil to, co vyplatil na dividendách za tři roky. Svou roli hraje také růst inflačních očekávání díky posilování ropy.

Silný dolar

ETF PowerShares Dollar Bullish Fund se 5. října poprvé od března dostal přes 200denní klouzavý průměr, který indikuje silný střednědobý trend. Doplácejí na to bezpečné přístavy jako zlato nebo stříbro, které klesly na hodnoty, na nichž se nacházely naposledy v červnu, a jsou poprvé od února pod svým 200denním klouzavým průměrem.

Fed

Rostoucí šance na zvýšení sazeb ze strany Fedu do konce roku jsou primární hnací silou posilování dolaru, stejně jako tlak na výnosy amerických dluhopisů. Pomáhají tomu také některé jestřábí komentáře ze strany americké centrální banky, konkrétně vyjádření prezidenta richmondského Fedu Jeffreyho Lackera, podle kterého dozrál čas na zrychlení tempa zvedání úrokových sazeb[Zápis z posledního zasedání FOMC zvýšil šance na zvednutí sazeb do konce roku nad 60 %.(http://www.investicniweb.cz/zpravy-z-trhu/2016/10/7/pravdepodobnost-zvysovani-urokovych-sazeb-americkym-fedem-do-konce-tohoto-roku-je-nad-60/ "Zápis z posledního zasedání FOMC zvýšil šance na zvednutí sazeb do konce roku nad 60 %.")

Zisky ve třetím čtvrtletí

Trochu se na to zapomíná, ale trh je v ziskové recesi. Ta by měla sice podle analytiků brzy skončit, ale zatím trvá. Za pokles zisků mohou nízké ceny energií, silný dolar i vlažný růst v Evropě a AsiiVzhledem k tomu, že ceny akcií se za poslední tři roky příliš nepohnuly, valuace jsou vysoké. A zisky společností z indexu S&P 500 za třetí čtvrtletí by měly meziročně zůstat zhruba na nule, a to je již výrazné zlepšení oproti očekávání na začátku výsledkové sezóny.

Růst HDP ve 3Q

Ke všem uvedeným faktorům se přidává skomírající růst americké ekonomiky, která v prvním pololetí přidala pouze 1,25 %. **Ve třetím čtvrtletí by měl růst sice zrychlit, ale na tempa okolo 4 %, která analytici uváděli ještě během léta, nejspíše budeme muset zapomenout. Data z výroby a ze stavebnictví totiž v posledních dvou měsících zklamala.

Politické riziko

Do nejrozporuplnějších amerických voleb posledních dekád zbývá pár týdnů. Hillary Clintonová sice navyšuje svůj náskok, ale Trump se svým agresivním přístupem nehodlá složit zbraně. Podle analytické společnosti Macroeconomic Advisers by po zvolení Clintonové mohly trhy vzrůst o 4 %, ale po zvolení Trumpa by mohly klesnout o 7 %.

Deutsche Bank, Bank of Japan a další

Rizika pro americké akcie neleží pouze v USASituace kolem Deutsche Bank je stále nejistá. Banka nebojuje pouze s vysokou pokutou od vlády USA, ale také se špatnými úvěry, vysokými náklady a slabou evropskou ekonomikou.

ECB zatím, i přes spekulace trhu, nehodlá ukončovat kvantitativní uvolňování a Bank of Japan se zase snaží zvýšit dlouhodobé úrokové sazby, aby snížila náklady na své stimuly ve formě záporných úrokových sazeb.

Geopolitická situace se vyznačuje rostoucím napětím mezi USA a Ruskem, problémy v Sýrii a bitvou o Mosul, která se může protáhnout na měsíce. Sečteme-li vše dohromady, investoři mají do konce roku o čem přemýšlet. Je škoda, že klasické bezpečné přístavy, jako jsou veřejné služby nebo zlato, v současnosti prakticky neposkytují útočiště.


13 strašáků roku 2017 (1. díl): Výhled na příští rok? Připoutejte se, prosím!13 strašáků roku 2017 (1. díl): Výhled na příští rok? Připoutejte se, prosím!

Rok 2016 byl bodem zlomu, rok 2017 pak naznačí, co je za horizontem. Platí to jak o politice, když svět vstoupil do neznámých a nebezpečných populistických vod, tak o ekonomice. Tam, tvrdí kupříkladu Bank of America, znamenal uplynulý rok vrchol likvidity, nerovnosti, globalizace a deflace. Analýzu třinácti (nejen) s tím spojených rizik vám představíme během prosince. Začínáme otázkou, zda příští rok bude divočejší než ten letošní. 

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688