Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.11.2016 13:26:17

Trumpova administrativa: Další bankéř od Goldmanů

V úterý pozdě večer středoevropského času začala americká média spekulovat, že zvolený americký prezident Donald Trump si za svého ministra financí v nejbližší době vybere bývalého bankéře a filmového producenta Stevena Mnuchina. V průběhu volební kampaně se staral o její financování a Trumpa už od začátku vnitrostranických primárek podporoval.

Mnuchin pracoval 17 let u investiční banky Goldman Sachs a v průběhu tzv. „savings and loan crisis“ v osmdesátých letech se zabýval nakupováním krachujících spořitelních a úvěrních družstev a jejich restrukturalizací. Podobný kousek mu mimo jiné vyšel o po velké finanční krizi, když v roce 2009 společně se Soros Fund Management koupil hypoteční banku IndyMac, aby jí přejmenoval, reorganizoval a v roce 2015 dál prodal.

Po svém odchodu od Goldman Sachs Mnuchin založil producentskou společnost RatPac-Dune Entertainment, jež financovala například film Avatar. V roce 2004 také založil hedgeový fond Dune Capital Management, který spolupracoval s Trumpem.

Média upozorňují především na Mnuchinovu kariéru v investiční bance, kde byl partnerem jeho otec a kde pracoval i šéf Trumpových poradců Steve Bannon, který bude v Bílém domě vykonávat funkci „hlavního stratéga“. Jmenování dalšího bývalého bankéře z Goldman Sachs působí podle některých ironicky, neboť Trump se celou kampaň do své soupeřky Clintonové opíral kvůli tomu, že je údajně napojená na zájmy finančního sektoru a kapitálu.

Je však nutné podotknout, že muži jako Mnuchin a Bannon svou kariéru v jedné z největších investičních bank na světě ukončili už před lety. Například Robert Rubin, který byl poradcem a ministrem v administrativě Billa Clintona, se na rozdíl od výše jmenovaných dostal do okruhu tehdejšího amerického prezidenta přímo z vedoucí funkce u Goldman Sachs.

Očekává se, že nový americký ministr financí bude muset financovat Trumpův megalomanský fiskální stimul, který má mít podobu masivní investice do infrastruktury. Také by měl, alespoň podle Trumpových předvolebních slibů, dohlédnout na finanční deregulaci a snížení korporátních daní. Součástí agendy ministra však jsou i více zahraničně-politická témata, jako mezinárodní sankce nebo možný střet s Čínou kvůli jejich měnové politice.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688