chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  30.11.2016 10:53:37

Kvalitní finanční poradce? Díky novele zákona se pozná snadněji.

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, kterou prezident podepsal na začátku září, vejde v platnost prvního prosince. Primárním účelem je zvýšit životnost jednotlivých smluv životního pojištění, aby nedocházelo k jejich rušení ještě před koncem platnosti. Ačkoliv původní návrh obsahoval desítky stran a podepsaná verze má pouze dvě, trhu se dotkne velmi výrazně. Hlavními body novely jsou zvýšení storno lhůty na pět let a také konec rozlišování rizikového a rezervotvorného pojištění. Co na to říkají náš výkonný ředitel Jiří Paták a ředitel obchodní sítě Jan Steinbauer? 
 
Jedná se o negativní kroky směrem k poradcům, o kterých se poradenské společnosti zdráhají mluvit. Jak ale tvrdí ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták, na věc se dá dívat i pozitivně: “Souhlasíme se zákonodárci a uvědomujeme si, že je zapotřebí narovnat pokřivený trh a změnit jeho fungování. Abychom však dosáhli rovnováhy, musí mít tyto změny pozitivní dopad nejen na klienty, ale také na poradce.”
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doteď se někteří zprostředkovatelé často snažili pouze dotlačit klienta k podepsání nevýhodné smlouvy, aby za ni dostali co nejvyšší provizi, což mělo ale za důsledek následnou nízkou hodnotu odkupného, tedy peněz, které klient dostal zpět v případě zrušení smlouvy.
 
Krokem proti poradcům je zvýšení storno lhůty ze dvou let na pět. V praxi to znamená, že v případě zrušení smlouvy klientem do pěti let od podpisu čeká zprostředkovatele storno a musí vrátit část provize. Konkrétně 1/60 za každý měsíc, který zbývá do zmiňovaných pěti let od sjednání smlouvy.
 
Nadále už se také nebude rozlišovat rizikové a rezervotvorné pojištění (například investiční životní pojištění), což má za následek to, že se pětileté storno bude týkat i produktů, které neobsahují rezervotvornou složku, takže z nich v případě zrušení nevyplývá žádná náhrada.
 
Legislativní změny vedou k vyšší opatrnosti makléřských firem, protože riziko je spíše na jejich straně. To znamená, že se celková výše provize, kvůli nutnému vyššímu odvodu do takzvaného storno fondu, snižuje. Chytrý Honza proto přichází s modelem FairPay, který provizi nejenže nesnižuje, ale naopak výrazně zvyšuje. Pouze s tím rozdílem, že je vyplácena po částech a v průběhu let. V konečném důsledku tak poradce za kvalitně odvedenou práci obdrží ještě vyšší provizi a zákazníci zase kvalitnější a dlouhodobou službu. Nový model je tedy uzpůsobený pro pětileté storno lhůty.
 
“Jednoduše to znamená, že budou zprostředkovatelé pojištění placeni nejen za sjednání samotného produktu, ale také za péči o klienta v průběhu času. Tedy nejen za objem, ale konečně též za kvalitu,” dodává k tématu ředitel obchodní sítě Chytrého Honzy Jan Steinbauer.


Zdroj: Investujeme.cz


Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688