Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  30.11.2016 06:00:41

Za nonsens v zákoně o zakázkách může Vnitro a Obchod

Již několik týdnů se mezi zákonodárci diskutuje o chybě v zákoně o zadávání veřejných zakázek. Ekonomický deník zjistil, kdo jej do zákona prosadil.

České dráhy, Český aeroholding, MERO, Výzkumný a zkušební letecký ústav a řada dalších akciových společností, jejichž akcie drží stát, se od října nemohou účastnit veřejných zakázek. Znemožnila jim to novela Zákona o zadávání veřejných zakázek (ZZVZ), která v říjnu začala platit. Je v ní totiž mj. stanoveno, že zadavatel veřejné zakázky vyloučí ty uchazeče z řad akciových společností, kteří nemají výlučně zaknihované akcie.

Ekonomický deník se rozhodl vypátrat, kdo logické, ale do konce nedotažené ustanovení, do zákona v legislativním procesu prosadil.

Z pročítání mnoha verzí zákona vyplynulo, že do meziresortního připomínkového řízení, tedy původní návrh zákona z dílny Ministerstva pro místní rozvoj ČR, šlo paragrafované znění bez tohoto návrhu. Z vlády už ale poslanci dostali zákona i s tímto bodem o vyloučení akciovek s listinnými akciemi.

 Kdo tedy v meziresortním řízení změnu požadoval?

 „Byl vznesen ze strany Ministerstva vnitra („Způsobilý není dodavatel, který, má-li formu akciové společnosti, nemá vydány akcie výlučně v zaknihované podobě.“) a dále Ministerstva průmyslu a obchodu („Požadujeme do zákona doplnit, aby v případě, že dodavatel má formu akciové společnosti či právní formu obdobnou akciové společnosti, se mohl zadávacího řízení zúčastnit pouze, pokud má vydány akcie jen v zaknihované podobě.“),“ uvedla na dotaz Ekonomického deníku mluvčí MMR Veronika Vároši. Úředníci na jím zastupovaném ministerstvu tedy v rámci tzv. „vypořádávání připomínek“ těmto požadavkům vyhověli a podmínku zaknihovaných akcií do návrhu zákona napsali.

O to paradoxněji působí, že jedním z úřadů, které si nyní na současnou právní úpravu stěžuje je MPO. Zaknihované akcie mají společnosti Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s., a Exportní garanční a pojišťovací společnost, a. s. Listinné akcie mají historicky akciové společnosti OTE, ČEPS a Explosia.

„Listinné akcie vycházejí ministerstvo mnohem levněji – jejich správa není zatížena žádnými dodatečnými finančními náklady. Zaknihované akcie jsou evidovány v Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP). CDCP poskytuje vlastníkům zaknihovaných cenných papírů služby téměř výhradně prostřednictvím “účastníků“ centrálního depozitáře. Za tyto služby musí ministerstvo platit poměrně vysoké poplatky, které vycházejí mimo jiné z nominální hodnoty akcií. Dnes platí MPO přibližně 72 tis. měsíčně. Pokud bude nutné zaknihovat i další emise, bude to mít negativní dopad na státní rozpočet,“ uvedl mluvčí MPO František Kotrba.

Podle něj MPO o problému ví. „Analyzujeme potřebu zaknihovat akcie dalších společností. Společnosti ČEPS a OTE se tendrů neúčastní, měnit jejich akcie tedy není potřeba. Zvažujeme ale nutnost zaknihovat akcie akciové společnosti Explosia. Podle našich informací problém konzultuje s gestorem zákona (tedy Ministerstvem pro místní rozvoj) Ministerstvo financí, v jehož kompetenci je hospodaření s majetkem státu,“ doplnil Kotrba. Jeho kolegyně Vároši na to reagovala, že pokud se bude ZZVZ měnit, MMR tomuto procesu nebude rozhodně bránit.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688