Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  28.11.2016 13:31:05

Proč se učit cizím jazykům i ve vyšším věku

 

Proč bychom měli studovat jazyky ve vyšším věku? Tuto otázku si klade mnoho lidí a důvodů, proč s touto aktivitou začít i ve vyšším věku, je mnoho. Pojďme se tedy teď společně podívat na ty nejčastější.

 

Prvním důvodem je úspěšné uplatnění na trhu práce. Tlak na znalost nejméně jednoho světového jazyka, především angličtiny, se neustále zvyšuje a zaměstnavatelé velmi často tuto schopnost po svých zaměstnancích požadují. Mnoho starších dospělých a pracovně činných seniorů proto zjišťuje, že si své vzdělání v tomto směru doplnit musí, ať již chtějí nebo ne.

 

Druhým důvodem je všudypřítomný vliv angličtiny – ať zapnete televizi, pustíte si rádio, otevřete internet – ze všech stran se na vás sypou anglická slovíčka či fráze. Rozhodně je příjemnější, když člověk smyslu vět či frází alespoň na základní úrovni rozumí a umí se  orientovat i v ,,novém“ moderním světě.

 

Další důvod, proč se člověk v pokročilejším věku rozhodne studovat cizí jazyk, je už mnohem příjemnější, než jsou výše popsané povinnosti. Starší lidé v pokročilejším věku si obvykle mohou dovolit plnit své sny více než v mladším věku, pokud jim zdraví či finance neschází, protože již nemusí tolik času věnovat péči o rodinu či kariéře jako v mládí a tedy častěji cestují, navštěvují různé vzdělávací kurzy či další výukové programy. Nebo se učení cizího jazyka věnovali před léty, a nyní se ke svému koníčku opět vrací. Anebo by si konečně rádi přečetli oblíbenou knihu či pustili film v originále. Častým důvodem je také to, že v éře globalizace se jejich děti či vnuci mohou odstěhovat do zahraničí, založit tam rodinu…a naučit se pár slov a frází tedy seniorovi komunikaci s rodinou nepochybně ještě vylepší.

 

Výhodou jazykových kurzů je v neposlední řadě také to, že se na nich senioři potkávají se svými vrstevníky a mohou navazovat nová přátelství či alespoň trávit nějaký čas ve společnosti současníků a vyměnit si například tipy na kulturu či sportovní zážitky.

 

Nesmíme zapomenout ani na další argument, proč je výhodné se učit cizím jazykům v pokročilejším věku a tím je, že studium preventivně chrání před Alzheimerovou chorobou a demencí. Vědci totiž potvrdili, že učení se cizí řeči dokáže odsunout pravděpodobnost rozvoje Alzheimerovy choroby až o 5 let.  A to rozhodně to není jediný benefit! Díky učení se cizímu jazyku zároveň zlepšujete své vyjadřování v mateřském jazyce, protože při používání gramatiky a slovní zásoby cizího jazyka si totiž musíte mnohem víc uvědomovat, jakým způsobem je "sestavena" vaše rodná řeč a jak ji používáte. Dále se zlepšujete v ,,multitaskingu“, což je schopnost dělat více věcí najednou. Že se i zlepšení řízení auta vztahuje k této schopnosti, je pochopitelně samozřejmostí a příjemným bonusem.

 

A ještě bych ráda zmínila jeden podstatný argument, proč se učit cizímu jazyku i v pokročilejším věku a tím je získání vyššího sebevědomí. Starší lidé nezřídka pociťují pocit méněcennosti, případně že ,,mladším nestačí“, někteří mají dokonce pocity, že patří do ,,starého železa“. Tyto pocity jsou sice neoprávněné, bohužel je však naše společnost primárně zaměřená na mládí a takové a jim podobné pocity vytváří. Proto když se starší člověk začne učit něčemu novému či opráší bývalou dovednost, vždy mu takováto aktivita vlije novou energii do žil a tím pádem posílí i potřebné sebevědomí.

 

Proto jestli se chcete začít učit cizím jazykům, začněte teď. Nikdy totiž není pozdě.

 

Lucie Vlková

Lucie Vlková Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem spoluzaložila v Ostravě jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.




Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky.
2) překladatelská agentura: profesionální překladatelů a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské projekty. 3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší ovládnutí jazyka.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Aktuálně působí díky svým pobočkám v Praze, Ostravě, Brnu, Plzni, Pardubicích a Hradci Králové po celém území České republiky.
"Slůně, svět jazyků" www.slune.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)

Přečtěte si také:

23.09.2019Překonejte strach z učení cizího jazyka jednou provždy Orange Academy (Orange Academy)
07.09.2017Proč se učit cizí jazyky? Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688