Domácí rozpočet: co nejvíce zatěžuje náš rozpočet?

TNBiz, 25.11.2016

Data zveřejněná statistiky ukazují několik trendů. Domácností v Česku přibývá, jejich hrubý peněžní příjem postupně roste, ale stále více osob je ohroženo příjmovou chudobou. Ta více ohrožuje ženy než muže a také malé děti. Chudobou je ohroženo téměř 15 % dětí mladších 17 let.

Čím nižší vzdělání členové domácnosti mají, tím spíše jsou ohroženi chudobou. V posledním roce se situace osob s nízkým vzděláním výrazně zhoršila. Zatímco v předchozích čtyřech letech bylo ohroženo chudobou okolo třetiny z nich, vloni to bylo přes 40 %!

Nejvíce zatěžují náš rozpočet výdaje na jídlo, za které utratíme celou pětinu všech našich výdajů. V případě domácností složených z důchodců pak jídlo tvoří 23,9 % všech výdajů.

Velkou část našich rodinných rozpočtů pak kromě jídla spolknou náklady na bydlení, především pak na energie a topení nebo na dopravu.

Že české domácnosti vnímají svou ekonomickou situace stále lépe, dokazuje i říjnový výzkum Centra pro výzkum veřejného (CVVM) mínění Sociologického ústavu Akademie věd. "Oproti šetření z října 2015 sice nedošlo ke statisticky významnému posunu, ale za zaznamenání stojí, že o dva procentní body pokleslo zastoupení těch, kteří uvedli, že s příjmy vycházejí velmi obtížně, což v součtu za poslední dva roky je již významný čtyřbodový posun. Podobně za zaznamenání stojí procentní nárůst v zastoupení těch, kteří uvedli, že vycházejí s příjmy „spíše snadno“ a „snadno“, ke kterému došlo také během v posledních dvou let," napsali výzkumníci z CVVM.

Podle aktuálního průzkumu s příjmy vychází velmi obtížně 6 % dotázaných, 12 % vychází obtížně a 31 % spíše obtížně. Naopak 33 % dotázaných vychází s příjmy spíše snadno, 13 % snadno a 3 % velmi snadno. Dvě procenta respondentů označili možnost "nevím". Do velmi obtížné finanční situace se v průběhu loňského roku dostalo 26 % dotázaných, nejméně od roku 2002, kdy CVVM tento výzkum provádí.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky