Grant Capital (Grant Capital)
Akcie v ČR  |  27.11.2016 09:05:43

ČEZ a cena nejen elektřiny

Ovlivní vyšší ceny silové elektřiny hodnotu akcí a perspektivy české polostátní firmy? Výhled je podle našeho názoru stejně nejasný, jako tomu bylo před devíti měsíci, kdy cena silové elektřiny atakovala hranici 20 EUR/MWh. Rozhovor ředitele společnosti ČEZ Pavla Cyraniho pro Hospodářské noviny tento náš dlouhodobý názor potvrzuje. Růst ceny el. energie, který je spojený především s vývojem ceny jiné klíčové suroviny, uhlí a vynucenou odstávkou řady francouzských jaderných bloků (a také dvou českých) je dle našeho názoru spíše střednědobou záležitostí, která výrazněji neovlivní negativní vývoj hospodaření společnosti s výhledem na rok 2017. ČEZ se může potýkat nejen s cenou komodit, ale také vlastními výrobními problémy. Tyto faktory nás pak vedou k názoru, že očekávané výsledky pro rok 2017 (oznamované zpravidla při celoročních hospodářských výsledcích na jaře následujícího roku) budou pro investory spíše zklamáním.

Kromě faktu, že ČEZ má předprodánu naprostou většinu produkce za ceny letošního pololetí, vidíme riziko i v nízké výrobě v jeho nejefektivnějších zdrojích – jaderných elektrárnách. Na rozdíl od již šestnáct let provozu bezpečného a především relativně transparentního Temelína, máme větší pochybnosti o stavu druhého největšího českého zdroje – Dukovan. Z údajů zveřejněných v souladu s nařízením Evropského parlamentu vyplývá, že ČEZ naplánoval extrémně dlouhé technologické odstávky reaktorů i na příští rok. Oproti původním předpokladům, které mluvily o rychlém vyřešení problému s kontrolou svárů a nutných kontrolách souvisejících s obnovou provozní licence tak společnost nejspíš prohloubí ztrátu na výrobě. Ta přitom jen za letošek dosáhne, dle zveřejněných čtvrtletních výsledků, přibližně tří miliard korun za obě jaderné elektrárny. Prodloužení prací v Dukovanech může ale také vyvolávat pochybnosti o životnosti a stavu tohoto zdroje. Ty nerozptyluje ani zesílená, jinak ale v dnešních podmínkách obtížně pochopitelná, snaha o pokračování stavby dalšího jaderného bloku, který by měl stávající elektrárnu nahradit.

I přes zmiňované problémy ale ČEZ zůstává svým fundamentem silnou firmou, které z pohledu nákladů spíše prospěla správně načasovaná „odtučňovací“ kůra v minulých letech. V případě krátko a střednědobých investorů bychom se proto zamýšleli nad flexibilním využíváním aktuálních trendů cen komodit a energetik v západní Evropě. V kůži opravdových „longařů“, počítající s dividendami, bychom ale zvážili trpělivý přístup. Přesto že si mnozí již zvykli na dividendovou pravidelnost energetického kolosu, zavírají oči nad vývojem ceny akcií a ztratili již rozhodovací schopnost vyměnit tuto investici za jiné výnosové akcie či obchodní strategie. Longařům bychom doporučovali věnovat pozornost oznámení o očekávání EBITDA na rok 2017 v souvislosti se zveřejněním celoročních hospodářských výsledků v prvním kvartálu příštího roku.

Za rozhodně negativní zprávou bychom pak považovali rozhodnutí o stavbě nového jaderného zdroje bez jednoznačných garancí státu. Přestože je snaha o energetickou bezpečnost pochopitelná, z pohledu investora by v současné ekonomické situaci mohlo jít nikoliv o hřebík, ale spíše o skobu do rakve polostátního dividendového chráněnce.

Pavel Šťastný, Grant Capital a.s.

Grant Capital a.s. / Nejlepší spojení s akciovými trhy

Grant Capital se od roku 2007 specializuje se na investiční služby při obchodování s akciemi zejména v USA a také v Německu, Francii, ČR a na dalších více jak 80ti trzích. Grant Capital přináší modelová portfolia a službu privátního makléře, který je pro investory nejlepším nástrojem pro realizaci obchodních strategií. 
www.grantcapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688