Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Podnikání  |  23.11.2016 13:32:29

Čechům se chce podnikat a daří se jim, najímají víc lidí než vloni


Drtivá většina firem v tuzemské ekonomice (a tím myslíme přes 99 %) jsou velikosti malé nebo střední. I když podíl na celkových výkonech ekonomiky mírně poklesl (teď je zhruba 4,5 mld. ) a je těsně pod polovinou, většina zaměstnanců pracuje právě v nich.

Jejich podpora je proto jedna z deklarovaných priorit vlády. Podle Asociace malých a středních podniků brání jejich většímu rozvoji hlavně byrokratické prostředí nebo složitý daňový systém.

Ve studii Světové Banky Doing Business, která hodnotí jaké podmínky mají v zemi malé a střední firmy, si Česko polepšilo o 9 příček. Její 27. místo je zatím historicky nejlepší výsledek. Odbor MPO, který má tyhle podniky na starosti, teď připravil shrnující zprávu o vývoji tohoto segmentu a jeho podpoře.

Ta vychází především z čísel ČSÚ a překládá třeba stručný náhled na výplatní pásky. Zaměstnanci těchto firem asi  nevidí rádi, že jejich průměrný plat (i když se o trochu zvýšil) zaostává za průměrem podnikatelské sféry o 11 % a činí 22 708 . Zájem o práci „na sebe“ ale Češi mají.  Živnostníků přibylo o 80 tisíc, přibližně o 2,3 %. Ubylo ale těch, pro které je samostatně výdělečná činnost hlavní příjem. Za 3 roky klesl jejich počet asi o 10 %.

I když si ministerstvo pochvaluje projekt Czech Accelerator na podporu startupových projektů a slibuje jeho pokračování, podle aktuálně dostupných informací nejsou další výzvy v plánu (i když se mluvilo už o druhé polovině letošího roku). Na začínající podnikatele tuzemské zákony nijak speciálně nemyslí a platí pro ně stejná pravidla a povinnosti, jako pro zaběhlé  firmy.

Nějakou formu podpory pro má ale obecně pro malé a střední podniky leckterý resort. Ministerstvo práce a sociálních věcí se specializuje mimo jiné na aktivní podporu zaměstnanosti a hlásí náklady celkem skoro 10 miliard korun. Ministerstvo školství jim pomáhá programy EUROSTARS, EUROSTAR-2, EUREKA CZ a KONTAKT II. Ministerstvo pro místní rozvoj dalo desítky milionů na cestovní ruch, ministerstvo zemědělství přispělo částkou 1,7 mld. . Pomoc můžou hledat i u zastupitelských úřadů.

Vanda Kofroňová


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688