Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie v ČR  |  22.11.2016 16:07:44

Soud prodloužil vedení OKD lhůtu na reorganizační plán do dubna


Insolvenční soud v Ostravě prodloužil vedení těžební společnosti OKD lhůtu na vypracování reorganizačního plánu o 120 dní, tedy do 12. dubna 2017. Důvody pro prodloužení lhůty uvedené v žádosti soud shledal jako opodstatněné. Vyplývá to z rozhodnutí soudu uvedeného v insolvenčním rejstříku, na které upozornila Česká televize. OKD je v úpadku od května, reorganizaci firmy schválili její věřitelé v srpnu. Původní lhůta pro vypracování reorganizačního plánu byla do 12. prosince.

Žádost o prodloužení lhůty zdůvodnilo vedení OKD především snahou o nalezení strategického partnera, bez nějž by podle něj reorganizace podniku nemohla být úspěšná. Strategický partner bude mít vliv jak na způsob provedení reorganizace, tak na výši uspokojení věřitelů, bude na něm záviset další těžba i případné propouštění. OKD už oslovilo více než 200 potenciálních investorů z celého světa, v prvním čtvrtletí příštího roku by se mohlo vědět, zda hledání partnera bylo úspěšné.

„Bez znalosti skutečnosti, zda se podařilo takového partnera najít, jaká je kupní cena a celá struktura transakce, nelze s dostatečnou určitostí uvést podstatné náležitosti reorganizačního plánu,“ uvedl v usnesení samosoudce Petr Kula.

Dalším důležitým faktorem nezbytným pro řádné vypracování reorganizačního plánu je znalecký posudek o ocenění majetkové podstaty OKD. Na vypracování tohoto posudku má však znalec lhůtu až do 1. března příštího roku. Také to bylo důvodem pro prodloužení lhůty na vypracování reorganizačního plánu.

V OKD se dál těží uhlí, i s dodavatelskými firmami tam pracuje okolo 12.000 lidí. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský minulý týden řekl, že firma nyní intenzivně pracuje na první fázi restrukturalizace, ve které se snaží o maximální těžbu v karvinské části těžebního revíru. Chce tam převést co nejvíce zaměstnanců ze ztrátového Dolu Paskov, který chce co nejdříve zavřít. Na to jí ale chybí peníze, které by musela vyplatit propuštěným horníkům, jichž by podle posledních informací bylo okolo 700.

Čelechovský minulý týden řekl, že na základě finanční analýzy a vyčíslených provozních i mimořádných nákladů OKD v prosinci předloží příslušným ministerstvům konkrétní požadavky na spolufinancování. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na to reagoval, že pro rozšíření státní podpory nevidí žádný důvod. Stát už poskytl firmě půjčku 700 milionů korun.


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688