Fakulta architektury ČVUT slaví založení a vystavuje v Galerii Jaroslava Fragnera

Fakulta architektury ČVUT si tento týden připomíná 40 let samostatné existence. Při této příležitosti na výstavě s názvem FA ČVUT 1976–2016 v pražské Galerii Jaroslava Fragnera představí symbolickou připomínkou dnes již ikonických staveb úspěšných absolventů i jejich studentských projektů. V přehledu významných osobností školy, videoprojekcemi, ale i site-specific instalací před vstupem do galerie. Mezi vystavenými 40 dnes již všeobecně známými stavbami, které navrhli absolventi a často i následně pedagogové FA ČVUT, jsou například londýnské brutalistní Velvyslanectví České a Slovenské republiky Jana Šrámka a Jana Bočana, nejvyšší stavba České republiky Žižkovská věž Václava Aulického nebo již ikonický Dům v kožichu a s deštníkem Petra Suskeho. Kurátorem výstavy je Ján Stempel, architektonické řešení výstavy připravili Jakub Fišer a Kristýna Zámostná, autory site-specific instalace jsou Jindřich Ráftl a Jan Tůma.

Výstava bude zahájena 24. listopadu 2016 a potrvá do 8. ledna. Výstavu doprovází stejnojmenná publikace. Další informace jsou k dispozici na www.gjf.cz.

 

Oslavy 40. výročí obnovení samostatné existence Fakulty architektury v listopadu kulminují. Na slavnostním zasedání v Betlémské kapli dne 24. listopadu, které proběhne před vernisáží, budou osobnostem české a zahraniční architektury uděleny medaile za významnou pedagogickou a vědeckou činnost spojenou s ČVUT.

Fakulta architektury ČVUT v Praze počítá svou samostatnou existenci od data 22. 9. 1976, kdy vstoupil v platnost Předpis č. 107/1976 Sb. Nařízení vlády České socialistické republiky o fakultách architektury na Českém vysokém učení technickém v Praze a na Vysokém učení technickém v Brně. „Obnovení samostatných fakult architektury vyčleněním architektonických oborů z fakult stavebních v roce 1976 bylo motivováno především snahou vytvořit samostatnější a specifičtější prostředí pro vzdělávání architektů i pozemních stavitelů,“ vysvětluje děkan FA ČVUT Ladislav Lábus.

Výuka architektury na ČVUT má dlouhou tradici, tvořila vždy přirozenou součást vzdělání techniků a podílela se na ní řada významných českých architektů. V 19. století zde působili například Jiří Fišer, tvůrci Národního divadla Josef Zítek a Josef Schulz, Antonín Balšánek, Josef Fanta nebo Jan Koula. Významným mezníkem v novodobé historii fakulty bylo postavení Nové budovy ČVUT od profesorky Aleny Šrámkové a jejího týmu, ve které od roku 2011 FA ČVUT sídlí. Zlepšení podmínek pro výuku znamenalo nové možnosti jejího dalšího rozvoje. Dosud jednooborově zaměřená FA otevřela v roce 2009 nový studijní program Design a v roce 2015 akreditovala nový obor Krajinářská architektura

Výstava i publikace představí historii školy, vývoj výuky architektury nebo vybraná díla absolventů a pedagogů a vzpomenou význačné osobnosti fakulty. Do přípravy jejich medailonů se v rámci ankety Osobnost FA ČVUT zapojili také bývalí studenti. Zakončení oslav proběhne v lednu 2017 v Nové budově ČVUT a bude spojeno se slavnostní vernisáží výstavy ateliérových projektů FABRIKA zimní 2017.

Partnerem výstavy je společnost Wienerberger.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy