Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.11.2016 00:15:34

21. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí uzavřely na nových rekordních hodnotách. Trhy podpořily zisky cenných papírů energetických společností, producentů komodit a technologických firem v čele s akciemi sociální sítě Facebook.

Index Dow stoupl o 0,47 % a skončil na novém zavíracím maximu 18 956,69 bodu (absolutní maximum posunul na 18 960,76 bodu), širší index S&P 500 posílil o 0,75 % na nové zavírací maximum 2 198,18 bodu (historický rekord navýšil na 2 198,70 bodu) a index Nasdaq Composite skončil se ziskem 0,89 % na novém zavíracím maximu 5 368,86 bodu (rekord posunul na 5 369,83 bodu). Index volatility VIX se snížil o 3,35 % na 12,42 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o čtyři a půl bazického bodu na 2,31 %.

Americké akciové indexy posilují od prezidentských voleb, které se konaly 8. listopadu. Investoři kupují především akcie bank a zdravotnických společností, které by měly těžit z očekávané politiky nově zvoleného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.

V pondělí v plusu skončilo deset z jedenácti hlavních sektorů indexu S&P 500, dařilo se hlavně energetickému odvětví a sektoru základních materiálů. Pod nulou skončilo realitní odvětví.

Americké akcie (21. listopadu 2016)
Americké akcie (21. listopadu 2016)Zdroj: Google

Index energetických společností stoupl o více než dvě procenta na nejvyšší hodnotu za 16 měsíců. Přispěl k tomu růst cen ropy o více než tři procenta v naději, že ropný kartel OPEC se příští týden dohodne na omezení těžby. Výrazně zpevnily například akcie firem Marathon Petroleum (+8,91 %)Chesapeake Energy (+7,07 %)Range Resources (+7 %) nebo Southwestern Energy (+6,17 %).

Index technologického sektoru od prezidentských voleb klesl o 0,4 %, v pondělí však posílil, hlavně díky akciím Facebooku (+4,06 %). Ty rostly v reakci na páteční oznámení, že firma odkoupí vlastní akcie třídy A za šest miliard dolarů.

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie chemické firmy DuPont (+1,79 %), technologického podniku Apple (+1,54 %) a počítačového obra IBM (+1,48 %). Pod nulou zůstalo šest titulů, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry konglomerátu 3M (-0,83 %), zábavní společnosti Walt Disney (-0,62 %) a technologické společnosti Cisco Systems (-0,43 %).

Americké akcie (21. listopadu 2016)
Americké akcie (21. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

Akcie vývojáře bezpečnostních programů Symantec (+3,24 %) posílily o více než tři procenta poté, co společnost oznámila, že za 2,3 miliardy dolarů převezme firmu LifeLock (+14,75 %), jež se zabývá ochranou před krádeží identity. Dohoda o převzetí ohodnocuje každou akcii LifeLocku na 24 dolarů. To proti páteční závěrečné ceně titulu na burze zahrnuje asi 16% prémii. Převzetí LifeLocku je v souladu se snahou Symantecu diverzifikovat své aktivity. Symantec se už v červnu dohodl, že za 4,65 miliardy dolarů koupí firmu Blue Coat, která pomáhá chránit webové vstupní brány podniků před kybernetickými útoky.

Hospodářské výsledky po konci pondělního obchodování zveřejnily například společnosti Palo Alto Networks nebo Weibo.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Seznam systémově důležitých globálních finančních domů vede kromě americké banky JPMorgan Chase nově také Citigroup. JPMorgan v čele seznamu zůstala, Citigroup vystřídala britskou HSBC. To znamená, že Citigroup bude muset od roku 2019 držet vyšší objem dodatečného kapitálu, který jí v případě problémů pomůže ochránit finanční stabilitu. Aktualizovaný seznam finančních institucí považovaných v globálním měřítku za systémově důležité v pondělí zveřejnil Výbor pro finanční stabilitu (FSB).
  • Fiskální politika může být nápomocná při oživování americké ekonomiky a může ulevit monetární politice, jež "byla v rukou Fedu po několik let tím jediným, oč se ve Washingtonu hrálo". V pondělí to prohlásil viceguvernér Fedu Stanley Fischer.
  • Chemický koncern Monsanto oznámil, že převzal VitalFields, estonského výrobce softwaru, jenž usnadňuje zemědělcům sledovat, kolik používají umělých hnojiv a pesticidů.
  • Technologická společnost Apple nabízí bezplatnou výměnu baterií u menšího počtu telefonů iPhone 6S, které se mohou nečekaně vypnout. Firma uvedla, že opatření se týká přístrojů vyrobených v září a říjnu loňského roku.
  • Stahování smartphonů Galaxy Note 7 kvůli problémům s baterií zřejmě v USA nepodkopalo zájem spotřebitelů o telefony Samsungu. Ukázal to průzkum, který uskutečnila agentura Reuters ve spolupráci se společností Ipsos.
  • Švýcarský farmaceutický výrobce Novartis převzal americkou firmu Selexys Pharmaceuticals, která vyvíjí léky proti krevním a zánětlivým onemocněním.
  • Sociální síť Facebook otevře příští rok v Británii nové ústředí a přijme zhruba 500 pracovníků. Počet jejích zaměstnanců v Británii se tak zvýší asi o polovinu.
  • Vývojář bezpečnostního softwaru Symantec koupí za 2,3 miliardy dolarů firmu LifeLock. Ta se zabývá ochranou před krádeží identity. Symantec uvedl, že od převzetí LifeLocku očekává podporu tržeb své divize pro kybernetickou bezpečnost.
  • Hormel Foods zvyšuje čtvrtletně vyplácenou dividendu o 17 % na 68 centů na akcii.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Rekordy na americké burze (jen) zakrývají problémyRekordy na americké burze (jen) zakrývají problémy

Index Dow Jones Industrial Average již den před volbami amerického prezidenta začal strmě růst a po dosažení rekordních hodnot se na úrovních těsně pod 19 tisíci body udržel po celý minulý týden. Ostatní aktiva na tom ale tak dobře nejsou, a tak by investoři měli být obezřetní.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688