Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.11.2016 19:08:46

Jak bezpečný je dividendový výnos akcií Philip Morris ve výši 4,3 %?

Tabákovým firmám, zbrojovkám a dalším společnostem, které považuji za eticky problematické, se zde ve svých úvahách nevěnuji. Ovšem dnes učiním jednu výjimku. Zaujala mě totiž otázka, kterou nedávno položil investor Andrés Cardenal: Jak bezpečný je dividendový výnos akcií Philip Morris ve výši 4,3 %? A já sám hned dodám ještě jednu: Jak bezpečný je dividendový výnos jakékoliv firmy?

Pro všechny prospěšný konec marketingových válek

Zmíněný investor poukazuje na to, že dividendový výnos ve výši 4,3 % je nadprůměrný, přitom tu hovoříme o společnosti se silnou značkou Marlboro, která je hodně známá i mimo USA a která umožňuje prodej za prémiové ceny. K tomu se přidává obecný pokles výdajů na marketing. Ten je odrazem zvýšeného tlaku veřejnosti a následně regulátorů. Jde o pozoruhodný jev. V podstatě totiž ukazuje na nesmyslnost marketingových válek řady firem, respektive odvětví. Modelová situace vypadá následovně:

Firma X se snaží získat konkurenční výhodu a protože na produktu samotném toho není moc co zlepšovat, vrhne se na marketing (tonoucí se marketingu chytá). Zvýší výdaje a začne zákazníka masírovat, ovšem zbytek firem na to celkem rychle zareaguje podobně. Čistý efekt této hry s nulovým součtem je pak záporný (celkově jde tedy o hru se záporným součtem). Vzrostou totiž plošně výdaje na marketingové kampaně, které ale z hlediska tržních podílů nic moc nezmění. Pokud pak do této hry vstoupí regulátor a firmy v podstatě donutí od marketingu značně ustoupit, je to pro všechny z nich finančně výhodné.

Jak oškubat kuřáka

Nyní se podívejme na několik málo čísel, které jsem vyznačil v následující tabulce barevně. Provozní tok hotovosti (vyznačený oranžově) má u PM ty nejlepší roky za sebou, v roce 2015 ale stále dosáhl obrovské částky 7,9 miliard dolarů. Investice (první modrá linka) jsou znatelně pod provozním tokem hotovosti. To neznamená nic jiného, než že PM (a další firmy z odvětví) jsou velmi efektivní stroje na peníze. Spolu s návratností investic ve výši 36 % to jednoznačně ukazuje, že kuřáci tabákovým firmám těžce přeplácí za to, čeho se jim od nich dostává.

 
Zdroj: Financial Times

Pokud chceme hodnotit vývoj dividend, musíme se vedle samotné schopnosti generovat tok hotovosti podívat i na to, kolik z něj už firma akcionářům vyplácí. V roce 2015 tedy zbylo PM po investicích asi 7 miliard dolarů, na dividendách bylo vyplaceno 6,2 miliard dolarů (odkupy klesly téměř k nule). Určitý prostor pro další zvyšování dividend tu tedy je, i když ne výrazný.

Pokud tudíž hodnotíme bezpečnost současné výše dividend, zjistíme, že je relativně vysoká – PM bude schopen dividendy lehce udržet, pokud nedojde k výraznému a skokovému zhoršení ziskovosti, či zvýšení investic. Což je nepravděpodobné. Pokud ale hodnotíme bezpečnost dividendového výnosu (odpovídáme na otázku položenou v úvodu), je věc úplně jiná.

Dividendový výnos jako poměr dividendy na akcii a ceny akcie je dán pohybem ceny akcie nahoru, či dolů. Dividendový výnos firem jako PM tedy bude klesat v případě, že se zlepší (!) růstový výhled, či klesne riziko, protože cena akcie při daných dividendách vzroste. A naopak, výnos se zvýší kvůli vyššímu riziku, či horšímu výhledu. Držitelé akcií PM by se tak měli těšit na to, že dividendový výnos klesne (při daných dividendách), protože to neznamená nic jiného, než že vzroste cena akcie. Obecně pak můžeme říci, že nejzajímavější jsou akcie, které nyní nabízí vysoký dividendový výnos a zároveň je u nich velká pravděpodobnost, že tento výnos kvůli růstu ceny výrazně klesne.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.03.2024Akcie Philip Morris ČR budou vyřazeny z indexu FTSE EM Research (Česká spořitelna)
11.01.2020Philip Morris zvýší cenu cigaret o více jak 10% Research (Česká spořitelna)
22.08.2019Výnosy jsou nízko, kupujte dividendové akcie Patria (Patria Finance)
30.11.2016Zrádné doporučení bezpečné dividendové akcie Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688