Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  09.11.2016 17:12:43

EU, EK, Čína a ocel = 20.000 demonstrantů v ulicích Bruselu


Oceláři z celé Evropy dnes opět protestují u sídla evropských institucí. Nechtějí, aby Evropská komise přidělila statut tržní ekonomiky Číně.

Evropská komise dnes začala v Bruselu projednávat možnost udělení statutu tržní ekonomiky Číně a v nejbližších dnech se v unijní metropoli bude také jednat o změnách v obchodování s emisními povolenkami. To vše přimělo evropské odboráře z nejrůznějších odvětví průmyslu, aby do Bruselu svolaly své členy na velkou demonstraci. Podle agenturních zpráv a profilů na sociálních sítích je v ulicích cca 20.000 protestujících. Připojili se i odboráři ze severu Moravy. Tamní hutě vyslali zhruba sto zástupců.

protest_brusel_iii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proti přiznání statutu tržní ekonomiky Číně se koná již druhý protest v Bruselu, první byl na začátku letošního roku. Rozhodnutí Evropské komise se samozřejmě nedá předvídat, ale leccos by mohl napovědět postoj Evropského parlamentu, který takovou možnost zamítl a v květnu přijal toto usnesení. Rezoluce byla tehdy přijata 546 hlasy pro, 28 proti, 77 se zdrželo. Z toho mimo jiné vyplývá, že obě nejsilnější frakce rezoluci podpořily a tedy odmítají udělení statutu tržní ekonomiky Číně zejména proto, že nesplňuje kritéria pro jeho udělení.

„Blokování čínských výrobků by mohlo vést k obchodní válce, a to si rozhodně nepřeju,“ Petr Mach.

Podle europoslance Pavla Poce je hlavní problém na straně členských států v Evropské radě, jejichž zástupci nechali řešení na poslední chvíli. Hrozí totiž, že v případě, že se nenajde kompromis, bude statut tržní ekonomiky Číně přiznán automaticky po 11. prosinci letošního roku. „Čína vstoupila do WTO v roce 2001. Oznámila tehdy, že ještě neukončila proces přechodu k tržní ekonomice a umožnila ostatním členům WTO uplatňovat vůči jejímu vývozu vyšší antidumpingová cla. Jenže tento protokol zároveň stanovuje, že tržní status bude Číně automaticky přiznám právě po 11. prosinci 2016. Čína ale pět kritérií potřebných k uznání tržního statusu nesplňuje. Je tedy potřeba situaci řešit. Bohužel ten, kdo je k tomu kompetentní, tedy členské státy v Evropské radě, to opět nechaly na poslední chvíli,“ uvedl Poc s tím, že dokonce z neoficiálních zdrojů slyšel, že členské státy mají v úmyslu nechat Čínu podat žalobu k WTO a teprve pak věc začít řešit.

Stejného názoru je také europoslanec Petr Ježek, který v květnu rezoluci Evropského parlamentu také podpořil. Olga Sehnalová potvrdila, že členové jejího klubu i frakce tuto pozici znovu zopakovali i na říjnovém plenárním zasedání v přijatém usnesení o potřebě evropské politiky reindustrializace. „SD frakce je proti z jednoduchého důvodu: Evropa nemůže pouze přihlížet likvidaci celé řady svých odvětví, pokud nejsou nastaveny rovné podmínky. Pokud je zjevné, že požadavky, které udělení statutu tržní ekonomiky Číně podmiňují, nejsou splněny, Komise to nemůže ignorovat,“ uvedla Sehnalová.

Slovenská europoslankyně Monika Flašíková Beňová k tomu dodává: „Povinnosťou EÚ, jej inštitúcií a politických predstaviteľov je v prvom rade ochrana záujmov európskych občanov a ich pracovných príležitostí. Tie sú vo viacerých odvetviach predovšetkým ťažkého priemyslu stále ohrozované dovozom nekvalitných tovarov práve z Číny. To je presne aj prípad lacnej ocele. Akékoľvek zjednodušovanie prístupu takýchto výrobkov na európsky trh by znamenalo ohrozovanie zamestnanosti, sociálnych práv občanov a celkovej stability členských štátov Únie. Naopak proti neférovému správaniu, praktikám a dumpingovým cenám mimoeurópskych výrobcov sa treba naďalej dôsledne brániť. Európsky výrobcovia sú navyše vystavení tvrdým pravidlám napríklad v súvislosti s dosahovaním environmentálnych cieľov. To musí byť jednoznačne zohľadňované pri skutočne prísnej regulácii smerom k zahraničným spoločnostiam tlačiacim sa na európske trhy.“

Zcela opačného názoru je český europoslanec Petr Mach.  „Nepodporuji protekcionismus, podporuji, aby Čína mohla ocel dovážet do Evropy bez cel. Číně je vyčítáno, že není zcela tržní ekonomikou, že stát tamní oceláře nepřímo podporuje, např. zvýhodněnými úvěry nebo umělým znehodnocením čínské měny. Bohužel je ale skutečností, že to stejné dělá česká vláda – uměle znehodnocuje kurz, aby pomáhala exportérům, nabízí různé formy podpory a garancí exportu. Čína tedy není zcela tržní ekonomikou, ale to Česká republika taky není. Blokování čínských výrobků by mohlo vést k obchodní válce, a to si rozhodně nepřeju,“ uvedl Mach.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688