Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.11.2016 10:30:42

Americká (po)volební kuchařka na středu ráno

Takže kostky jsou vrženy a americký volič konečně vyráží k urnám (pokud tak tedy již neučinil).

Po brexitu další hyper-sledovaná politická událost tohoto roku jde do finále. Asi netřeba vysvětlovat, že s ohledem na postupující globalizaci a řekněme i netradiční pojetí jednoho z prezidentských kandidátů může mít dnešní hlasování amerických voličů opravdu bezprostřední vliv na trhy po celém světě. I proto jsme k lepší orientaci na středu ráno připravili jakousi americkou (po)volební kuchařku. Zde je tedy pár bodů, které by se mohly hodit vědět zítra ráno:

  • Nejsledovanější je samozřejmě souboj o Bílý dům a zde je dobré, že pro kandidáty je klíčové získat nejenom hlasy voličů, ale i tzv. volitelů. Ten kdo totiž vyhraje v daném státě, získává všechny hlasy “volitelů” pro daný stát. Hlasy volitelů jsou přitom rozprostřeny po státech USA podle toho, jak jsou lidnaté. Celkem lze získat 538 volitelů (nejvíce za Kalifornii), přičemž na amerického prezidenta je jich zapotřebí 270. V praxi to tedy znamená, že Trump i Clintonová se v posledních dnech soustředili jen na státy, kde výsledek vypadá nejtěsněji. Mezi tyto z hlediska výsledku klíčové státy tedy patří – Florida, Severní Karolína, Nevada, New Hampshire, Ohio, Pensylvánie a Arizona).
    • První stát, kde se uzavřou volební místnosti, bude Indiana dnes o půlnoci a zde se očekává vítězství Trumpa. V jednu ráno se uzavírají místnosti na Floridě a v dalších čtyřech jižanských státech. V půl druhé ráno to budou klíčové státy Ohio a Severní Karolína. Zítra v pět ráno skončí hlasování na západním pobřeží a tedy i v celých Spojených státech.Pokud vše půjde dobře, tak prezidenta bychom mohli znát zítra kolem oběda, složení Senátu možná o něco později.
    • Klíčové je sledovat kombinaci výsledků prezidentských voleb a senátních voleb, neboť Senát má výrazné pravomoci a může prezidenta zásadně blokovat (mimo jiné schvaluje členy Fedu či ratifikuje obchodní smlouvy). Pokud demokraté získají Bílý dům a/nebo Senát, k radikálním změnám hospodářské politiky USA nedojde. Zároveň se otevírá prostor k normalizaci měnové politiky Fedu, ECB, ČNB… Naopak Trumpovo vítězství spolu se ziskem Senátu ze strany republikánů povede k vyšší volatilitě a viditelným změnám na makro úrovni.
    • Nejlepší proxy proměnná, která reflektuje to, jak trh v dané sekundě hodnotí šance D. Trumpa na vítězství, je mexické peso, neboť mexický export je na americkém trhu životně závislý a republikánský kandidát chce na jižní hranici stavět zdi… Preference kandidátů však hýbaly i dolarem jako takovým (^Clintonová => silnější USD). Každopádně se připravme na vyšší volatilitu, avšak brexit nás poučil, že tržní reakce na výsledky může být výrazná, ale také velmi krátkodobá.
    • V týdnech po volbách je třeba sledovat reakci centrálních bankéřů (zejména členů FOMC/vedení Fedu). Bezprostřední dopady voleb na americkou ekonomiku však budou marginální.

Přejeme hodně štěstí při obchodování a hezké zážitky z vyšší volatility. Bůh ví, kdy nám jí centrální banky zase povolí…

Jan Čermák, analytik ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688