Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.11.2016 17:05:29

Peking je ve sporu s Hongkongskou opozicí, trhy to neregistrují


Peking zakázal hongkongským zákonodárcům, kteří si přejí nezávislost města, zasedat v teritoriální radě. Jedná se o velice kontroverzní krok, který v pondělí posvětil Čínský parlament, jenž schvaluje v podstatě všechny návrhy, které mu strana předloží.
Celá záležitost začala před měsícem, když dva opoziční hongkongští zákonodárci odmítly složit předepsanou přísahu a místo toho slíbily věrnost Hong Kongu. V neděli navíc napětí zvýšily střety až 13 tisíc demonstrantů s policií.

Čínský parlament se navíc opřel do hongkongských orgánů za to, že beztrestně vůbec mohlo k takovéto „urážce“ Číny dojít. Přitom hongkongské soudy právě o sporu mezi dvěma zvolenými zákonodárci a pro-Čínským vedením Hong Kongu rozhodují. Další opoziční politici a aktivisté tak rozhodnutí Čínského parlamentu označily za hrubé vměšování do záležitostí města a o pokus ovlivnit proces a tak i osekat autonomii bývalého britského teritoria.

Opoziční kandidáti, kteří podporují nějakou formu práva na „sebeurčení“, ve volbách minulý měsíc podle agentury Bloomberg získali až pětinu všech hlasů. Jak pro agenturu podotkl expert na hongkongské právo Alvin Cheung, důraz, jaký centrální orgány kladou na správné znění přísahy, je obzvláště znepokojivý, neboť si tím Peking může připravovat záminku pro to kdykoliv se zbavit nepohodlných zákonodárců s odkazem na jejich údajné porušení přísahy.

Hongkongský index Hang Seng na události nereagoval, stejně jako v průběhu daleko větší takzvané „deštníkové revoluce“ na podzim 2014, kdy přes sto tisíc obyvatel Hong Kongu necelé tři měsíce protestovalo proti rozhodnutí Pekingu prověřovat kandidáty na vedoucí pozice v městské exekutivě. Index tehdy sice zaznamenal pokles na dvouměsíční minima, ale na začátku roku 2015 zase ztráty smazal. Propad však měl podle zdroje Patria Online na hongkongské burze spíše více společného s tím, že se lidé pracující ve finanční čtvrti kvůli protestům nemohli dostat do práce.

Nezájem trhu o události v Hong Kongu je dán tím, že většina firem na hongkongské burze má tak jako tak „byznys“ na pevninské Číně a politická nestabilita v bývalé britské kolonii je pro ně nezajímavá, pokud neohrožuje stabilitu ve vnitrozemí. Asijské indexy tak v pondělí ráno reagovali pozitivně na zprávy ze Spojených států a výroky šéfa FBI o tom, že demokratická kandidátka Hillary Clintonová nebude stíhána kvůli novým zjištěním ve věci uniklých tajných emailů. Světové trhy dlouhodobě považují bývalou ministryni zahraničí za vhodnějšího kandidáta a odpovídajícím způsobem na volební preference reagují.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688