Vychází kniha, popisující záchranu ZOO Tábor

Kniha o ZOO Tábor

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech ZOO Tábor je zároveň nejmladší zoologická zahrada v Česku. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací a rozprodáním zvířat. Pro veřejnost byla ZOO Tábor otevřena o měsíc později. Jen do konce roku ji navštívilo přes 50 tisíc lidí. Otevřena je od listopadu pouze o víkendech a vybraných svátcích od 9:00 do 16:00. Hlavním posláním zahrady je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Aktuálně v ZOO Tábor žije přes 250 zvířat takřka 70 živočišných druhů.

Papoušek ara zelenokřídlý stojí za záchranou zkrachovalé táborské zoologické zahrady. Právě pro dva zástupce tohoto druhu původně jel úspěšný pražský developer a milovník zvířat Evžen Korec do Tábora, nakonec však odjel s celou zahradou. Tento už poměrně známý příběh záchrany desítek zvířat, kterým hrozil rozprodej a některým i usmrcení, přináší unikátní kniha Evžena Korce „Jak jsem zachránil zoo v Táboře“. Publikace, která právě dnes vychází, však přináší i další méně známé okolnosti převzetí zoologické zahrady.

Z rozjímání nad nejvhodnějšími dispozicemi bytů mě vytrhl až příjezd do zoologické zahrady. I když – označení zoologická zahrada mi v tu chvíli přišlo hodně nadnesené. Čekal mě jeden z nejsmutnějších pohledů, které jsem v životě viděl. Zvířata zavřená v nevyhovujících klecích a kolem bezcílně pobíhajících pár ošetřovatelů, kteří na profesionály příliš nevypadali,“ popisuje v knize její autor a ředitel ZOO Tábor Evžen Korec první dojmy z tehdejší táborské zoo. Ty se po první procházce areálem ještě umocnily, což vedlo ke konečnému rozhodnutí koupit místo dvou papoušků celou zoologickou zahradu.

Kniha obšírně popisuje okolnosti záchrany zoologické zahrady i první dny a týdny po příchodu nového majitele. Obsahuje také známé i méně známé příběhy zvířat chovaných v ZOO Tábor, z nichž některé zveřejňujeme vůbec poprvé, a spousty barevných fotografií zvířat.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy