Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  04.11.2016 10:02:39

Jak americké volby ovlivní akciové trhy?

Autor: Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

Co můžeme říct o akciích v souvislosti s americkými volbami? Předpovědět, co se stane, je velmi snadné, stejně jako obtížné. Pokud se na chvíli zastavíme a podíváme se na nejrůznější výzkumy, je jasné, že neexistuje významná statistika, která by nám řekla, co se stane s americkým akciovým trhem v návaznosti na to, kdo vyhraje prezidentské volby. Důležitější však je, že ať už bude Kongres jednotný nebo rozdělený, nemá to žádný statistický význam. Takže o co tu vlastně jde?

Pokud se podíváme na pár věcí kolem amerických voleb, můžeme se k něčemu dopracovat. Právě teď to podle většiny průzkumů vypadá, že by Hillary Clintonová mohla zvítězit alespoň to všichni očekávají. Je to vidět i na velice slabých výkonech akcií v oblasti zdravotnictví; je poměrně jasné, že Demokratická strana se vůči zdravotnictví vymezuje dost negativně chtějí snižovat ceny, i když to bude obtížné. S rostoucími šancemi Hillary Clintonové v průzkumech klesají výkony akcií ve zdravotnictví. Pokud budeme mít demokratický Bílý dům a většinu v Senátu, což je celkem pravděpodobné, a Demokraté získají i víc křesel ve Sněmovně reprezentantů, můžeme očekávat tvrdší přístup ke zdravotnictví a myslím, že v krátkém období se dočkáme ještě dalšího negativního vnímání sektoru zdravotnictví. Nejlepší přístup je tedy využívat v tomto sektoru ETF.

Podíváme-li se na index S&P 500, tak je podle toho, co si nyní myslí společnost, zřejmé, že pokud zvítězí Trump, bude to překvapení a můžeme očekávat, že dojde k nepředstavitelnému. Pro akcie by to dle mého názoru bylo krátkodobě velmi špatné. Ve střednědobém horizontu (pokud Trump zvítězí a provede svou reformu zdanění velkých firem) by to z mého pohledu mohlo akcie podpořit. Pokud zvítězí Clintonová, bude se dál dít to samé, vláda pokračuje, její politiku známe. V krátkém období zde není důvod pro velký vliv na akcie. Ve střednědobém horizontu víme, že chce zavést tzv. Buffetův plán, který stanoví vyšší daňové sazby pro řadu firem ve vyšších příjmových kategoriích. To by mohlo mít negativní vliv na investory ve středním období a přeměnit se obecně v negativní postoje investorů.

Finanční sektor bude během těchto voleb zajímavý. Víme, že Demokraté mají vůči finančnímu sektoru mnohem tvrdší postoj chtějí větší regulaci, takže pokud dojde k vítězství Clintonové, mohlo by se to v tomto sektoru projevit negativně. To by samozřejmě mohl vyrovnat Fed, který by podle předpokladu mohl v prosinci zvýšit sazby a pokud se ekonomika bude nadále zotavovat, provést několik dalších zvýšení i v roce 2017. Dopad to možná nebude tak velký, jak by mohl být, ale v krátkém období přesto předpokládáme negativní vliv na finanční trhy. Pokud zvítězí Clintonová, očekávám, že sektor kapitálových statků tím získá, protože Demokratická strana společně s Hillary Clintonovou vede kampaň, která chce přidat 275 mld. dolarů na investice do infrastruktury prostřednictvím reformy daní právnických osob. To by pro sektor, který dodává stroje a vybavení na stavbu silnic, dálnic, metra a dalších projektů infrastruktury bylo velmi pozitivní.

Závěrem rada pro pohyb na akciovém trhu připravte své portfolio i na nemyslitelné. Pokud tedy vyhraje Trump, jaký přístup je nejlepší? Je jich několik. Buď můžete nakoupit prodejní opce S&P 500 pořád ještě nejsou moc drahé; myslím, že za opce do ledna nebo února zaplatíte sazby kolem 2,5 %. To je velmi slušné vzhledem k tomu, jak nízko mohou akcie spadnout, pokud bude Trump prezidentem.

Další možností je hrát na mexickém akciovém trhu. Mexickým akciím se v lokálních měnách daří přímo skvěle, ale v dolarech už to v posledních letech tak výborné není. Je zde negativní korelace vůči Trumpovu vítězství pokud vyhraje, bude to pro mexické peso špatné. Trump chce znovu jednat o podmínkách sdružení NAFTA a to bude pro mexický akciový trh mít negativní dopad. Nejlepší způsob investování je tedy do místních ETF, které najdete na platformě SaxoTrader, pokud dáte vyhledat Mexico ETF. Tak se na tento akciový trh dostanete nejlépe.

 

O autorovi:

Peter Garnry, původem z Dánska, pracuje jako vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank. V roce 2007 absolvoval Copenhagen Business School. Peter je autorem článků o aktuálním dění na amerických a evropských trzích. Pravidelně vydává také strategické investiční zprávy. Jako komentátor vystupuje na televizních stanicích včetně CNBC nebo Bloomberg.

 

 

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688