Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.11.2016 18:19:28

Summary - Shell, Pandora, Pfizer

Evropa:

Royal Dutch Shell PLC


Kvartální výsledky holandské společnosti Royal Dutch Shell přinesly za 3Q16 příjemné překvapení, které můžeme připsat na vrub únorové akvizici BG Group Plc (britský těžař ropy a plynu). Navýšení objemu produkce (+25 % YoY na 3,6 mil. barelů za den) zpomalilo pokles tržeb, které se meziročně propadly „jen“ o 10 % na 61,9 mld. USD, čímž se nenaplnila skeptická tržní očekávání stanovená na 56,2 mld. USD. Vedení se podařilo snížit provozní náklady obou společností, a vyvážilo tak náklady spojené s akvizicí, a dosáhlo čistého zisku na akcii na úrovni 0,35 USD (+25 % YoY) proti tržnímu očekávání 0,233 USD. Ve srovnání s konkurencí je Royal Dutch Shell na pomyslném prvním místě, měřeno meziroční změnou zisku na akcii, když Chevron ztratil 37,6 % YoY na 0,68 USD, Exxon -37,6 % YoY na 0,63 USD, Total -28,5 % YoY na 0,75 USD a BP -50 % YoY na 0,05 USD

Upstreamová divize vygenerovala zisk ve výši 4 mil. USD (+101 % YoY), hlavně díky již zmiňované akvizici a nižšímu zdanění. Downstreamovou divizi zasáhly nižší obchodované marže a snížila tak zisk na 2 mld. USD (-21 % YoY). Obě divize nicméně překonaly tržní konsensus. Ve výhledu na rok 2017 management snížil kapitálové výdaje ke spodní hranici 25 mld. USD – 30 mld. USD. Na druhou stranu zvýšil odhad synergií plynoucích z proběhnuvší transakce na 2,5 mld. USD ke konci roku 2016 a na 4,5 mld. USD ke konci roku 2018. Akcie Royal Dutch Shell posilují o 3,5 % na 2 110 GBp.  

Kvitujeme nižší kapitálové výdaje, které při nízkých cenách ropy nebudou ještě více snižovat volný peněžní tok, jenž se po čtyřech kvartálech opět dostal do černých čísel. Dle konkurenčního srovnání si Royal Dutch Shell vedl v tomto kvartálu nejlépe, nicméně se jedná zejména o extenzivní růst plynoucí z akvizice. Výsledky tohoto čtvrtletí navíc ovlivnily stoupající ceny ropy, která opět poklesla pod hladinu 50 USD za barel. Musíme tedy doufat, že země OPEC konečně přijdou tento měsíc s reálnou dohodou o přiškrcení produkce ropy

Pandora A/S (DIP, Radar)
   
Tržby výrobce šperků Pandora se těsně nedotáhly na trhem očekáváných 4,64 mld. DKK, když skončily na 4,61 mld. DKK s 18% meziročním růstem. Horší to je v případě like-for-like tržeb, což jsou tržby plynoucí z obchodů otevřených déle než 12 měsíců. Tady Pandora zaznamenala růst o síle 4 % YoY, nicméně se proti 3Q15 jedná o pokles o přibližně 900 bps. A právě zde vidí trhy problém, jelikož se zdá, že růst výrazně zpomaluje a je udržován jen navyšováním počtu prodejních míst. S tím se dá jistě souhlasit v případě regionu Ameriky, kterého like-for-like tržby zůstaly meziročně beze změny, zatímco počet obchodů se za stejné období zvýšil o 20 % na 559. Na druhou stranu, region Číny zaznamenal meziroční nárůst like-for-like tržeb o 40 % při 12% nárůstu obchodů na 109. Celkové tržby plynoucí z Číny dosáhly 120% růstu a tvoří již 6 % celkových tržeb společnosti, čímž se potenciál tohoto regionu zatím nezdá vyčerpaný. Čistý zisk na akcii narostl meziročně o 46,5 % na 12,3 USD. Výhled ke konci tohoto roku zůstal v podstatě beze změny, jen výhled EBITDA marže se posunul mírně vzhůru na 39 % proti „více jak 38 %“. 

Z geografického hlediska nejednotné výsledky odradily investory a akcie Pandora v reakci klesají o 5,6 % na 832 DKK (tržní konsensus cílové ceny na 1 097 DKK). Akcie Pandora A/S zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).         

USA:

Pfizer Inc.
(DIP)

Americký výrobce léčiv Pfizer zaznamenal 8% meziroční nárůst tržeb na 13 mld. USD v souladu s tržními predikcemi. Hrubá marže poklesla na 77,3 % proti tržnímu konsensu 79,2 %. Čistý zisk na akcii očištěný o jednorázové položky popolezl nahoru o 2 % YoY na 61 centů, nicméně na tržní odhad 62 centů nedosáhl. Výhled tržeb ke konci tohoto roku se zvýšil z 51–53 mld. USD na 52–53 mld. USD. Došlo také ke zvýšení horní hranice čistého zisku na akcii z 2,43 USD na 2,48 USD (spodní hranice nezměněna na 2,38 USD).     

Divize Pfizer Innovative Health (nová patentovaná léčiva) vygenerovala 7,3 mld. USD tržeb (+9 % YoY). Nejrychleji rostly náklady na výzkum a vývoj (+20 % YoY na 671 mil. USD), těsně následované náklady na prodej zboží (+19 % YoY na 1 mld. USD). O něco menší divize Pfizer Essential Health vygenerovala tržby v hodnotě 5,7 mld. USD (+7 % YoY). V tomto případě stoupaly zdaleka nejrychleji náklady na prodej zboží (+33 % YoY na 1,6 mld. USD), zatímco náklady na výzkum a vývoj narostly o 21 % YoY na 292 mil. USD.   

Finanční výsledky pro tento kvartál nejsou špatné. Problém je ve výhledu do budoucna. Koncem září vedení Pfizer upustilo od záměru rozdělit společnost na dvě separátní divize, jelikož v tomto kroku nevidělo dostatečnou přidanou hodnotu pro akcionáře. Místo toho přislíbilo udržovat silnou pipeline (přísun nových produktů na trh) a pokračovat v akvizicích. Stoupající náklady na výzkum a vývoj jsou dobrým znamením, nicméně samotná pipeline zůstává poměrně omezená. O to víc překvapilo rozhodnutí zrušit vývoj nového léčiva (v pozdní fázi) na snížení cholesterolu zvaného bococizumab. Léčivo mělo údajně nečekané vedlejší účinky a zrušení vývoje ušetří dodatečné zdroje. Tento krok se projevil ve výhledu ke konci tohoto roku, pro který měl trh větší očekávání. Akcie Pfizer tak klesají o 1,7 % na 31 USD. Akcie Pfizer zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).                   

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688