Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  01.11.2016 18:04:26

Tři „absurdně“ levné akcie

Investor Brian Feroldi se domnívá, že akcie Transocean, American Airlines Group a General Motors jsou „absurdně levné“. Projevovat by se to mohlo jejich hodně nízkým PE, tedy poměrem ceny a zisku na akcii. Na GM jsme se zde spolu nedávno dívali, rád bych se tedy věnoval zbylým dvěma titulům. Podívejme se ale nejdříve krátce na to, jak vlastně zadefinovat absurdně levnou akcii.

Co říká nízká výnosnost akcie

Výše PE je dána třemi základními faktory: Požadovanou mírou návratnosti (bezrizikovými sazbami a rizikovými prémiemi), očekávaným růstem zisků a v neposlední řadě poměrem zisků a tokem volné hotovosti. Čím vyšší je požadovaná návratnost (riziko) akcie, tím méně jsou investoři ochotni „platit“ za současné zisky a PE je relativně nižší. Opačný je vliv očekávaného růstučím nižší je, tím menší „hodnotu“ mají současné zisky a PE jde dolů. A jsou firmy, které mají vysoké zisky, ale nízké cash flow a jejich zisky pak mají také menší „hodnotu“ a PE je nižší. Opak platí u firem, které pro akcionáře generují mnohem více hotovosti, než by naznačovala jejich ziskovost.

Absurdně levná je pak pouze taková akcie, jejíž valuace je úplně mimo úrovně, které odpovídají její požadované návratnosti, růstu a schopnosti generovat cash flow (ve srovnání se schopností generovat zisky). Jde pak samozřejmě o akcii, kterou investoři neprávem trestají a která představuje příležitost.

Transocean

Nyní se podívejme na první ze zmíněných společností. Transocean je jednou z největších vrtných firem na světě. Provozuje flotilu vrtných souprav, které pronajímá velkým ropným společnostem. Je tak jasné, že poslední roky nemohly být pro firmu procházkou růžovým sadem, protože klesající ceny ropy vedly k prudkému omezení investic ropných gigantů a to se následně projevilo na všech firmách, které jim něco dodávají.

Jak ukazuje zelená křivka v grafu, akcie Transocean během posledních tří let skutečně nebyly miláčkem investorů, v současné době v tomto časovém horizontu prodělávají investorům asi 75 %. To akcie American Airlines si s cca 50 % návratností vedou znatelně lépe, i když za sebou mají i lepší roky než je ten současný:



Zdroj: Financial Times

Veškeré problémy v ropném průmyslu a fundamentu ropných společností dovedly akcie Transocean k tomu, že se obchodují s PE (počítaném ze zisků za posledních 12 měsíců) na hodnotě 3 (slovy tři). Ve srovnání s jinými společnostmi jde skutečně o extrém. Na druhou stranu se plně potvrzuje to, co jsem psal v úvodu:

-Beta akcie (jako měřítko systematického rizika) je na hodnotě blížící se 2 a to znamená, že akcie je téměř dvojnásobně rizikovější než celý trh a její požadovaná návratnost bude mnohem výše než u „průměrné“ akcie. U podobných firem je navíc pravděpodobné, že beta není tím nejlepším měřítkem rizik a celkové hodnocení by vyznělo ještě hůře, než by beta naznačovala.

-S růstem zisků to také není nejslavnější, protože podle konsenzu by se firma měla opět propadnout do ztráty. Dlouhodobější výhled se pak přirozeně plně odvíjí od toho, co si myslíme o dalším vývoji na trhu s ropou.

S generování hotovosti na tom firma není zase tak zle – není ve stavu, kdy by její provozní cash flow soustavně nepokrývalo investice a dluhy by raketově rostly. Naopak, v roce 2015 zbylo firmě po investicích asi 1,4 miliardy dolarů a tyto prostředky v podstatě všechny věnovala na snižování dluhu. I tak má ale Transocean téměř 8 miliard dolarů dluhu, více než 5 miliard dluhu čistého a to není s ohledem na jeho ziskovost a cash flow málo.

Nevím, zda je s ohledem na výše uvedené Transocean „absurdně“ levný. Jde prostě o hodnotovou sázku na to, že v budoucnu se začne zase více vrtat. Pokud ano, odvážní na tom hodně vydělají. Pokud ne, Transocean se zařadí mezi sklaplé hodnotové pasti.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

19.04.2018Tři absurdně levné akcie Patria (Patria Finance)
24.01.2016Tři způsoby, jak na levné ropě vyděláváme Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688