Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  30.10.2016 08:45:41

Sanofi roste obrat, AstraZeneca naráží na nevoli úřadů

Francouzský výrobce léčiv Sanofi hlásí velký comeback v tržbách. Naproti tomu americká pobočka britsko-švédské společnosti AstraZeneca čelí pozastavení testů léku na rakovinu. Její akcie padají.

Francouzský farmaceutický gigant Sanofi v pátek ohlásil silný růst tržeb zejména u svého léku na roztroušenou sklerózu. Jeho obrat se meziročně zvýšil o více než 50 procent. Takový vývoj hraje podle listu Financial Times Sanofi do karet, neboť jí pomůže vynahradit očekávaný útlum prodejů léků na diabetes.

Sanofi hledá náhradu za cukrovku

Tržby z prodeje Aubagia a Lemtrady, jimiž se roztroušená skleróza léčí, vzrostly ve třetím letošním kvartále na 433 milionů eur (11,7 miliardy korun). Aubagio je nejrychleji rostoucím perorálně podávaným lékem s devítiprocentním podílem na americkém trhu. Pokud současný trend vydrží, mohl by zisk společnosti na akcii meziročně vzrůst o 3 až 5 procent. Akcie na příznivou zprávu ihned pozitivně zareagovaly a obchodní týden uzavřely o 7 procent silnější na úrovni necelých 71 eur za kus.

Stejně jako jiné velké farmaceutické společnosti se i Sanofi snaží najít nový růstový impuls poté, co prodeje jejích bestsellerů pomalu upadají. Příčinou je většinou vypršení patentové ochrany a otevření trhu levnějším generikům. Například Pfizer to řeší skrze akvizice – v srpnu se dohodl na nákupu společnosti Medivation za 14 miliard dolarů (344 miliard korun) a získal tak do svého portfolia vysoce poptávaný prostředek na léčbu rakoviny prostaty.

Jenže pro šéfa Sanofi Oliviera Brandicourta není tento způsob prioritní. „Akvizici bychom zvažovali jen v případě, že by se na trhu objevila nějaká vysoce atraktivní příležitost, která by naší společnosti výrazně zvýšila tržní hodnotu,“ řekl Brandicourt listu Financial Times.

U Sanofi jsou klesající tržby spojeny především s lékem Lantus, tahounem jejího byznysu s produkty pro léčbu cukrovky. Jejich prodeje meziročně klesly o 13,5 procenta na 1,16 miliard eur (31,3 miliardy korun). Brandicourt sice zatím plnou náhradu za Lantus nehledá, ale je podle něj čas ohlížet se po jiném klíčovém zdroji příjmů.

Podle analytika Eoina Ryana má však Sanofi daleko lepší výhled, než její největší konkurent na „trhu s cukrovkou“, dánský Novo Nordisk. Sanofi totiž už provedla několik úsporných opatření. Ta by měla do roku 2018 firmě ušetřit až 1,5 miliardy eur. Zdá se ale, že své ovoce nesou již nyní. Čistý zisk společnosti totiž ve třetím letošním kvartále vzrostl o 2,8 procent na 1,67 miliard eur (více než 45 miliard korun).

AstraZeneca pozastavuje testy

Zcela opačné starosti má britsko-švédská společnost AstraZeneca. Přesněji řečeno její americká pobočka. Podle listu Financial Times ztratily její akcie 4 procenta poté, co oznámila pozastavení testů léku na rakovinu, durvalumab. I když jen dočasně.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA – Food and Drug Administration) totiž prozatím zakázal AstraZenece nabírat další dobrovolníky pro pokračování klinických testů nové imunoterapeutické léčby rakoviny. Důvodem bylo podle agentury Reuters krvácení, které se u některých pacientů objevilo.

AstraZeneca však tvrdí, že testování bude co nejdříve pokračovat podle původního plánu. „Nedošlo k ukončení testů, nýbrž jen k jejich prozatímnímu pozastavení,“ řekla agentuře Reuters mluvčí AstraZenecy. Navíc se prý nejedná o nic mimořádného. K podobným přerušením totiž u této farmaceutické společnosti docházelo již v minulosti. „Krvácení je známá komplikace, která se objevila při testování léčby rakoviny mozku a krku,“ dodala mluvčí farmaceutické firmy.

Durvalumab jako nová naděje

AstraZeneca v současné době upíná naděje k látce durvalumab, která může znamenat průlom při léčbě několika druhů rakoviny, včetně například rakoviny močového měchýře, žaludku, slinivky, mozku, krku nebo různých typů rakoviny krve. Jde o prostředek, který vybudí imunitní systém daného pacienta tak, že sám tumory likviduje. Společnost oznámila, že první výsledky testů léčby rakoviny plic očekává během prvního pololetí příštího roku.

AstraZeneca již dříve zveřejnila záměr urychlit přechod od masové výroby léků primární péče směrem k nové generaci speciálních léků na rakovinu. Za tímto účelem také provedla úspory v nákladech ve výši přes 1 miliardu dolarů. Změna firemní strategie je do jisté míry vynucena také tím, že mnoho jejich tradičních léčiv (Crestor na snižování hladiny cholesterolu či Nexium proti pálení žáhy) bude postupně ztrácet patentovou ochranu, a tak se chce AstraZeneca etablovat ve zcela novém segmentu farmaceutického trhu.

Durvalumab má být jedním z pilířů vývoje léků, které dokáží efektivně s rakovinou bojovat, a to ještě navíc prostřednictvím vlastního pacientova imunitního systému. AstraZeneca je zatím jedna z mála farmaceutických firem, která o vývoj nových typů léků na rakovinu usilují. Ty mají vytvořit efektivnější alternativu vůči konvenčním chemoterapeutickým přípravkům.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688