Kotle na tuhá paliva musí mít revizi do konce roku, bez toho pokuta i 50 000 Kč

Revize kotlů na tuhá paliva

Již před čtyřmi lety vstoupil v platnost nový zákon o ochraně ovzduší, který nařizuje všem majitelům kotlů na tuhá paliva pravidelnou revizi. První revize kotle musí být podle zákona provedena do konce letošního roku. Přesto, že zákon vstoupil v platnost již před čtyřmi lety, tisíce domácností nechalo revizi na poslední chvíli. Pokud ale nebudou mít revizní zprávu do konce roku, může jim úřad udělit pokutu až 50 000 korun.

Revizi je podle zákona nutné udělat každé dva roky. Ministerstvo životního prostředí tak chce docílit snížení vlivu lokálních topenišť na ovzduší. „Až 90 % rakovinotvorných látek v obcích jde do ovzduší právě kvůli špatnému palivu a neseřízeným kotlům v domácnostech,“ upozornilo ministerstvo.

Revizi může provádět pouze odborně proškolený technik. „Ten musí být držitelem oprávnění k instalaci, provozu a údržbě daného kotle. Naše firma vydává osvědčení pro techniky, chceme tak našim zákazníkům, kteří si u nás kotel koupili, zajistit profesionální servis,“ uvedl Kamil Tomčík, produktový manažer firmy VIADRUS, která kotle vyrábí.

Podle Tomčíka je velice důležité se o kotel starat nejen kvůli ekologii, ale také kvůli životnosti přístroje. Důležité je například proto to, čím se v kotli topí. Lidé si musí uvědomit, že rozdíly v palivech jsou významné. Když je na kotli napsané, že je vhodný pro topení hnědým uhlím, nemohou lidé použít černé a naopak. Kotel se pak zanáší a jeho topné vlastnosti se zhoršují,“ vysvětlil Tomčík. Revizní technik tak dohlídne, že používají vhodné palivo, případně lidem vysvětlí, v čem dělají chybu a co je potřeba na kotli upravit, aby byla zajištěna jeho nejlepší výhřevnost.

Cena revize není zákonem dána. Může se proto lišit technik od technika. Pohybuje se ale okolo 1000 korun. Doporučujeme si ale vybrat opravdu výrobcem ověřeného technika, který zajistí, že revize bude smysluplná i pro majitele, nejen pro povinné získání dokladu. Lidé by si ale s hledáním technika měli pospíšit, vzhledem k blížícímu se deadlinu revizí, teď mají plné ruce práce,“ poradil Tomčík.

Ideální dobou na kontrolu kotle na tuhá paliva je právě začátek topné sezóny. Kotel je totiž již v provozu a technik tak může odhalit problémy, které by v době, kdy je kotel chladný, nezjistil,“ řekl produktový manažer VIADRUSU.

Povinná revize se týká i kotlů zakoupených v posledních letech. „V případě, že majitel kotle nebude schopen předložit revizní zprávu úřadu, může dostat pokutu až 20 000 korun, pokud je fyzickou osobou, právnické osoby mohou dostat pokutu až 50 000 korun,“ dodal Tomčík.

Lidé nemají povinnost sami revizní zprávy doručit na úřad. Musí je mít ale uschované doma pro případ, že by si je od nich úřad vyžádal.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy