Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  25.10.2016 17:31:55

Koupit dům, nebo byt? Rozhodněte se podle vašich priorit.

Máte v plánu pořídit si vlastní bydlení, ale nevíte, jestli dát přednost bytu a mít méně starostí s údržbou nebo domku a užívat si větší svobody? Tak i tak je na pořízení nemovitosti vhodný čas. Se sazbou hypoték na průměrné úrovni 1,82 % si to uvědomilo také téměř než deset tisíc lidí, kteří si v září vzali úvěr na bydlení v objemu více než 19,5 miliardy korun. Přinášíme přehled informací, které by vám při výběru nemovitosti neměly uniknout.

Počet nemovitostí v osobním vlastnictví stále stoupá. Zatímco v roce 1989 jich bylo podle ČSÚ pouze 0,3 %, v roce 2015 už to bylo 28 %. S družstevním vlastnictvím je to naopak, v zatímco ještě v roce 1989 to bylo 19,2 %, v roce 2015 už jen 9 %.

Při rozhodování o koupi nemovitosti je pro většinu lidí nejdůležitější cena. Je tedy nasnadě určit si částku, za kterou chcete nemovitost pořídit a zjistit, co za ni můžete získat. “Čtyřpokojový byt na pražské periferii pořídíte dnes přibližně za 4 miliony,” říká Ondřej Mašín, obchodní ředitel společnosti Reality IQ a pokračuje: “Za stejnou cenu se dá ale koupit také dům i s pozemkem 30 km za Prahou. Záleží zkrátka na preferencích zákazníků, pro co se rozhodnou.”

Jak velkou plánujete rodinu? Budete potřebovat pracovnu? Obecně platí, že čím větší plochu budete obývat, tím zaplatíte více. V posledních letech se navíc statisticky zvětšuje prostor, který jedna osoba zabírá. Ještě v roce 1989 vycházelo na člověka patnáct metrů čtverečních plochy v bytovém domě, ale loni už to bylo téměř jednadvacet. Ještě větší rozdíl nastal u rodinných domů, u těch vycházelo v roce 1989  dvacet a loni už třicet metrů čtverečních na osobu.

Další zásadní otázkou je, zda preferujete život v rušném městě nebo na klidném venkově. Pokud jste spíše venkovský typ, je dost dobře možné, že váš rozpočet bude stačit na pěkný dům. “Je ale třeba uvědomit si další náklady a faktory spojené s bydlením v odlehlejší lokalitě. Jak dlouho a často budete dojíždět? Jakou má lokalita občanskou vybavenost? Budou vaše děti dostatečně socializované?” vyjmenovává Mašín.

V neposlední řadě jsou tématem provozní náklady. Ty v bytě příliš neovlivníte. Voda je za předem domluvenou cenu, výši příspěvku do fondu oprav za vás rozhodne někdo jiný a topení zkrátka topí. “Kdekomu ale právě to, že se o tyto věci nemusí zajímat, naopak vyhovuje. To je zkrátka individuální,” říká Ondřej Mašín. Pokud chcete vlastnit dům, budete o těchto nákladech rozhodovat sami. A zvolíte-li třeba nízkoenergetickou variantu, můžete je srazit na minimum.

Obě varianty mají svá pro a proti a záleží jen na vás, pro kterou se rozhodnete.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688