Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.10.2016 14:11:48

Akcie mohou být předražené, medvědí trh to ale nespustí


Deník WSJ před několika dny zveřejnil článek, ve kterém se Justin Lahart věnuje cyklicky upravenému poměru cen akcií k ziskům. Tento poměr bývá nazýván CAPE a poprvé začal být používán v devadesátých letech Robertem Shillerem a Johnem Campbellem. Shiller se stal superhvězdou finančního světa v roce 2000, když ve své knize Irrational Exuberance poukázal na to, že CAPE leží mimořádně vysoko a tím signalizuje bublinu. Zanedlouho poté se trh skutečně propadl.

V současné době vysílá CAPE opět varovné signály, ale já podobným měřítkům založeným na historických ziscích moc pozornosti nevěnuji. Domnívám se totiž, že trhy hledí dopředu a zajímají se hlavně o zisky, které by měly firmy vytvořit v následujících dvanácti měsících. PE založené na těchto ziscích nevyznívá tak hrozivě jako CAPE, ale zároveň neukazuje, že by akcie byly nějak levné. To platí i o jiných indikátorech vyjma valuačního modelu Fedu. Ten už od roku 2001 ukazuje, že akcie jsou levné relativně k dluhopisům

Lahart ve svém článku na WSJ píše, že výhoda CAPE spočívá v použití zisků za posledních deset let, čímž jsou korigovány extrémy. CAPE nyní dosahuje hodnoty 27, a to je podobná hodnota jako v roce 2007. Zároveň leží vysoko nad dlouhodobým průměrem dosahujícím hodnoty 20. Lahart ale také poukazuje na to, že Shiller při výpočtech CAPE používá zisky vykazované podle pravidel GAAP. Tato pravidla se ovšem v čase mění a několikrát u nich došlo ke změnám dosti významným. Například od roku 1993 musí banky odrážet ve svém účetnictví mnohem větší část svých aktiv, než tomu bylo dříve. 

Ve WSJ najdeme alternativní výpočet CAPE, který používá data z národních účtů NIPA. Ty by měly být v čase více konzistentní. A WSJ také namísto hodnoty indexu S&P 500 používá celkovou kapitalizaci amerických akcií tak, jak ji sleduje Fed. Výsledný valuační ukazatel už nevypadá tak hrozivě jako Shillerovo CAPE. Nyní totiž dosahuje hodnoty 19, zatímco padesátiletý průměr se nachází na hodnotě 17. Pokud vezmeme v úvahu, že inflace i sazby leží nyní níže než kdykoliv v historii, zdá se, že akcie nejsou předražené, ale spíše se pohybují blízko své férové hodnoty. 

CAPE vykazuje vysokou korelaci s takzvaným Tobinovým Q. Jde o poměr tržní hodnoty reálných aktiv firem a jejich nákladu pořízení. Pokud je tento poměr aplikován na trh, hodnota vyšší než jedna by měla značit jeho předraženost a hodnota pod jednou naopak levné akcie. Výpočet tohoto poměru znamená v praxi velkou výzvu, jestliže ale použijeme data Fedu, zjistíme, že tento ukazatel vykazuje velkou korelaci s výše popsanou alternativou k CAPE. 

Celkově se tedy zdá, že trh se nachází někde mezi férovou valuací a předražeností. A hlavně bychom měli mít na paměti, že medvědí trh nezačíná kvůli předraženosti, ale spouštějí ho recese. Ty totiž vedou k poklesu zisků a následně k nižším valuacím. Podle mého názoru může trh dále růst v případě, že nahoru půjdou i zisky firemního sektoru. Očekávané zisky firem z indexu S&P 500 během prvního říjnového týdne skutečně vzrostly a dokonce se dostaly na historická maxima. To samé platí o indexu S&P 600, ale u indexu S&P 400 bylo maxima dosaženo o dva týdny dříve a poté nastal pokles. 

Zdroj: Blog investora Eda Yardeniho


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688