Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.10.2016 08:51:09

Provozní zisk Unipetrolu ve 3Q dosáhl 1,9 mld. Kč, čístý jen 722 mil. Kč


  
  • Síť čerpacích stanic Benzina zvýšila maloobchodní podíl na 17,2 %

  • V průběhu října společnost obnovila plný provoz kralupské rafinérie a obnovila výrobu na etylénové jednotce

    Praha, 20. října 2016 – Finanční výsledky společnosti Unipetrol byly ve třetím čtvrtletí výrazně ovlivněny omezenou dostupností výrobních kapacit. Ve třetím čtvrtletí roku 2016 společnost Unipetrol vykázala provozní zisk EBITDA LIFO v hodnotě 1,928 miliardy korun a čistý zisk 722 milionů korun. Tržby společnosti meziročně klesly o 22 % na hodnotu 23,110 miliardy korun, z důvodu přetrvávajících nízkých cen ropy a meziročně nižších prodejů petrochemických i rafinérských produktů. Do provozních výsledků společnosti Unipetrol se promítla mimořádná události na etylénové jednotce ze dne 13. srpna 2015 a také neplánovaná odstávka rafinérie v Kralupech, která probíhala od poloviny května. Pozitivní vliv na vytvořený zisk měla dohodnutá další platba ve výši 2,2 mld. za pojistnou událost v souvislosti s nehodou na etylenové jednotce a také meziročně lepší výsledky maloobchodního segmentu.

     

    „Ve třetím čtvrtletí se nám podařilo dokončit opravy etylénové jednotky, která byla začátkem tohoto týdne uvedena do opětovného provozu. Společnost také úspěšně dokončila opravu jednotky FCC v kralupské rafinérii, takže jsou v současné době obě rafinérie v Kralupech a v Litvínově provozovány na plnou kapacitu,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Andrzej Modrzejewski. „V rámci maloobchodního segmentu jsme ve třetím čtvrtletí dosáhli velmi dobrého provozního zisku, díky zvýšeným prodejům paliv, ale i občerstvení v síti restaurací STOP CAFE. Do konce září jsme převzali 13 čerpacích stanic od společnosti OMV a dalších 15 stanic plánujeme rebrandovat do konce roku,“ dodává Andrzej Modrzejewski.

     

    V rámci segmentu downstream, který se skládá z rafinérské a petrochemické části, společnost ve třetím čtvrtletí roku 2016 vykázala provozní zisk EBITDA LIFO ve výši 1,596 miliardy korun. Tento výsledek pozitivně ovlivnila dohodnutá další platba ve výši 2,2 mld. za pojistnou událost v souvislosti s nehodou na etylenové jednotce a také pozitivní efekt přecenění zásob. Naopak negativní dopad do výsledků segmentu downstream měly meziročně nižší rafinérské marže a pokles rafinérské i petrochemické produkce.

     

    rafinérské části segmentu downstream společnost ve třetím čtvrtletí roku 2016 zaznamenala pokles objemu prodejů rafinérských produktů o 4 % na úroveň 1,613 mil. tun, zejména s ohledem na nižší využití rafinérských kapacit v důsledku odstávky kralupské rafinérie a omezené výrobě v rafinérii v Litvínově. Objem zpracované ropy dosáhl úrovně 1039 tisíc tun, což představuje využití rafinérských kapacit na úrovni 48 %. V průběhu třetího čtvrtletí proběhly opravné práce v kralupské rafinérii a ta je nyní opět v běžném provozu.

     

    Výsledky petrochemické části segmentu downstream byly i nadále výrazně ovlivněny mimořádnou situací na zařízení etylénové jednotky. Prodejní objemy petrochemických produktů tak meziročně klesly na 247 tis. tun (-26 %). Petrochemická modelová marže meziročně poklesla o 11 %, nicméně zůstala na velmi dobré úrovni 841 EUR/t. Ve třetím čtvrtletí společnost dokončila opravné práce na etylénové jednotce a úspěšně realizovala veškeré nutné kroky pro obnovení výroby. V tuto chvíli je zprovozněno osm z deseti pecí etylénové jednotky a dosažení běžného provozu zařízení se předpokládá na konci října letošního roku.


    Maloobchodní segment dosáhl ve třetím čtvrtletí roku 2016 velmi dobrého provozního zisku EBITDA LIFO ve výši 336 mil. korun. Meziročního nárůstu provozního zisku (+52 milionů korun) bylo dosaženo zejména díky vyšším prodejům pohonných hmot v důsledku dobré dynamiky tuzemské ekonomiky a rostoucí poptávky. Zlepšené výsledky Benzina vykázala i v oblasti nepalivové části segmentu, zejména s ohledem na rozšiřování konceptu STOP CAFE. Síť čerpacích stanic Benzina zvýšila svůj tržní podíl na 17,2 % (údaj z konce července 2016). Společnost pokračuje v projektu akvizice čerpacích stanic od společnosti OMV. Do konce září Benzina převzala 13 čerpacích stanic, do konce roku by jich mělo být 28. Celý projekt převzetí a rebrandingu čerpacích stanic by měl být dokončen v průběhu příštího roku.

    V souvislosti s mimořádnou událostí na etylénové jednotce ze dne 13. srpna 2015 má společnost sjednáno pojištění jak proti poškození majetku, tak proti souvisejícímu přerušení provozu. Společnost předpokládá, na základě interních odhadů provedených ke konci září, že by měla mít nárok získat zpět od pojistitele náklady na opravu škody na majetku ve výši 3,9 mld. a ušlý obchodní zisk ve výši 9,9 mld. . Finální výše kompenzace bude záviset na konečné dohodě s pojistiteli. Unipetrol obdržel 3,9 mld. (vykázáno ve 2. čtvrtletí 2016), další dohodnutá platba ve výši 2,2 mld. je vykázána ve finančních výkazech za 3. čtvrtletí 2016.

 
 

UNIPETROL, a.s., ovládá společnosti, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům v České republice i na středoevropském trhu. Skupina Unipetrol je v České republice jedna z největších z hlediska obratu a zaměstnává 4500 lidí.

  


Konsolidované neauditované finanční výsledky (v milionech )

 

                                      
 

 

 
 

3Q15

 
 

2Q16

 
 

3Q16

 
 

 Výnosy

 
 

29 452

 
 

20 551

 
 

23 110

 
 

EBITDA LIFO

 
 

3 642

 
 

4 582

 
 

1 928

 
 

EBITDA

 
 

3 111

 
 

4 260

 
 

1 391

 
 

EBIT

 
 

2 616

 
 

3 774

 
 

892

 
 

Čistý zisk

 
 

2 110

 
 

3 106

 
 

722

 
 

 


 

Mikuláš Duda

 

Manažer tiskového oddělení, UNIPETROL, a.s.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688