Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  19.10.2016 10:58:24

Těžké časy britské libry

 

Po letech vytrvalého růstu kurzu, zakončeného v roce 2014 na úrovni 1,72 USD za GBP, přichází pro libru ještě výraznější období poklesu. Jeho hloubka je bezesporu způsobena výsledkem referenda o vystoupení Velké Británie z EU a následnými diskuzemi o jeho dopadech na britskou ekonomiku, nicméně směr pohybu GBP byl určen již před zveřejněním překvapivého výsledku.

 


 
 

V grafu je zobrazen vývoj kurzu libry vůči USD od dosažení posledního maxima v roce 2014. Libra zde ukončila téměř dvouletý nepřetržitý růst. V pokrizovém období si britská ekonomika, ve srovnání s jinými vyspělými státy, vedla vcelku dobře. Pro zahraniční investory byla mimo jiné zajímavá nejen vyšší úroková sazba ale také skutečnost, že je Velká Británie sice součástí velkého ekonomického celku, avšak zároveň díky vlastní měně i trochu odstřižena od některých problémů společenství. V roce 2013 došlo k vyčerpání potenciálu těchto tahounů kurzu a postupně dochází k obratu. Na pozadí přešlapující globální ekonomiky a střídavě se objevujících problémů v EU, dochází k poklesu příjmů plynoucích Britům ze zahraničí a prohlubuje se deficit běžného účtu. V současné době se vnější zadlužení GB pohybuje na hranici 6%, což je nejvyšší hodnota za posledních dvacet let. Země žije nad poměry a úprava měnového kurzu je na místě. Dřívějšímu poklesu kurzu bránil příliv peněz ze zahraniční, které směřovaly zejména na trh s nemovitostmi  

a do investic. Aktivita na tomto poli ale v poslední době výrazně poklesla a poptávka po libře z této strany nemůže bránit rychlému pohybu kurzu směrem dolů. Libra tak letos předvedla již dvě skokové změny své hodnoty (viz graf). Bezprostředně v reakci na referendum se kurz sesunul do pásma 1,30-35 USD za GBP, ve kterém vydržel až do začátku října, kdy přišel další prudký pokles. V nově tvořeném obchodním pásmu by se libra mohla pohybovat až do definitivního nastavení podmínek, za kterých rozchod GB a EU proběhne.

 

Čas ukáže, bude-li v následujících měsících slabá libra indikátorem budoucích potíží britské ekonomiky nebo se jedná o špatný odhad součtu negativ a pozitiv brexitu. Každopádně libru čekají těžké a zřejmě volatilní časy. Kromě způsobu provedení odchodu z EU, je ve hře o sílu měny také britská centrální banka. Ta již od léta připravuje trhy na možnou změnu své politiky. Přitom ještě před rokem byla situace opačná a na trzích se, vzhledem k obavám z růstu cen nemovitostí, spekulovalo o možném zvýšení základní úrokové sazby. Dnes její guvernér Mark Carney naznačuje toleranci k případnému překročení stanoveného inflačního cíle a otevírá tak prostor pro spekulace o dalším uvolnění. Již těsně po referendu byla diskutována možnost, že v obavě z negativního dopadu brexitu na britskou ekonomiku přistoupí BoE k preventivnímu snížení sazby. Zatím k tomu nedošlo, ale další zasedání centrální banky a tedy možnost úpravy měnové politiky bude v listopadu. BoE bude při svém rozhodování jistě zvažovat i vývoj kurzu libry. Ta od svých maxim z roku 2013 ztratila oproti dolaru již 30%. Ve srovnání s předbrexitovými hodnotami se jedná o 15% oslabení. Pro srovnání, ČNB v roce 2013 vytvořila intervencí kurzový polštář pro naši ekonomiku ve výši necelých deseti procent. Prostor pro další pokles libry tu ale stále je. Na páru s EUR se plíživě přibližuje paritě a stále častěji se objevují hlasy, že právě toto by měla být hodnota odpovídající současnému stavu. 

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)

Přečtěte si také:

09.05.2022Stavebnictví čekají těžké časy EKOSPOL (EKOSPOL)
07.10.2021Těžké časy pro průmyslníky (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.05.2021Těžké časy pro podílové fondy Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
15.01.2021Palička (Penta): Čekají nás těžké časy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688