Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.10.2016 02:30:13

18. října: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v úterý posílily a jejich širší index S&P 500 vykázal nejvýraznější růst od začátku měsíce. Investory na Wall Street povzbudily příznivé hospodářské výsledky domácích podniků.

Index Dow posílil o 0,42 % na 18 161,94 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 0,62 % na 2 139,60 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,85 % na 5 243,84 bodu. Index volatility VIX klesl o 5,74 % na 15,28 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva a půl bazického bodu na 1,74 %.

V plusu skončily všechny hlavní sektory, nejvíce se dařilo odvětví základních materiálů, sektoru zdravotní péče a odvětví veřejných služeb. Nejmenší zisk si připsalo průmyslové odvětví.

Americké akcie (18. října 2016)
Americké akcie (18. října 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v úterý nejvýrazněji zdražily akcie zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (+6,9 %), banky Goldman Sachs (+2,15 %) a výrobce čipů Intel (+1,23 %). Nedařilo se naopak cenným papírům počítačového obra IBM (-2,62 %), farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (-2,6 %) či provozovatele řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (-1,03 %).

Akcie zdravotnické skupiny UnitedHealth Group i finančního domu Goldman Sachspodpořily kvartální hospodářské výsledky, které společnosti zveřejnily před začátkem obchodování. Čísly se před začátkem úterní seance pochlubila také farmaceutická firma Johnson & Johnson.

Americké akcie (18. října 2016)
Americké akcie (18. října 2016)Zdroj: Finviz

Na nové historické maximum se vyšplhaly akcie technologického holdingu Alphabet (+1,82 %), mateřské společnosti firmy Google. Odpoledne se titul dotkl hladiny 828,81 USD. Akcie Alphabetu podporovala série velice příznivých recenzí na nové telefony Googlu Pixel, které jsou na trhu dostupné od tohoto týdne. Během několika týdnů by navíc Google měl představit několik dalších nových produktů, mimo jiné router Google Wifi nebo novou verzi zařízení Chromecast přizpůsobenou pro televize s rozlišením 4K.

Akcie automobilky Tesla Motors (+2,65 %) přidaly více než dvě a půl procenta navzdory tomu, že společnost "nenápadně" posunula termín dodání nového vozu Model 3 zákazníkům. Do neděle Tesla na svých webových stránkách uváděla, že dodávky Modelu 3 zákazníkům začnou ke konci roku 2017, nyní však automobilka na webu uvádí, že výroba vozu začne zhruba v polovině roku 2017 a předpokládaný termín dodávek nově objednaných vozů je nejdříve polovina roku 2018. Zástupce Tesly na dotaz televize CNBC uvedl, že k žádným změnám v plánech společnosti nedošlo, podle jeho slov společnost pouze zpřesnila marketingové informace tak, aby lépe odpovídaly skutečnosti. Tesla registruje zhruba 400 tisíc předobjednávek na Model 3.

Cena akcií zábavní firmy Walt Disney (+0,37 %) se výrazně nezměnila. Titul tak prakticky nereagoval na zprávu agentury Bloomberg, podle které již údajně společnost přestala zvažovat převzetí mikroblogovací sociální sítě Twitter (+0,6 %).

Počítačová společnost IBM (-2,62 %) již po konci pondělního obchodování vykázala za uplynulé čtvrtletí upravený zisk na akcii 3,29 USD při tržbách 19,2 miliardy USD. Analytici čekali, že společnost vykáže očištěný zisk na akcii 3,23 USD a tržby 19 miliard USD. Firma současně potvrdila výhled upraveného zisku na akcii za celý letošní rok na úrovni minimálně 13,50 USD.

Vzhůru naopak vystřelily akcie poskytovatele služby streamování videa Netflix (+19,03 %), který stejně jako IBM reportoval po konci pondělního obchodování hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí. Firma oznámila, že jí ve třetím čtvrtletí vzrostl počet předplatitelů o 3,57 milionu, tedy výrazně více, než sama očekávala (2,3 milionu). Na konci září měl Netflix celosvětově 88,3 milionu předplatitelů. Dále společnost oznámila, že ve třetím čtvrtletí hospodařila se ziskem 0,12 USD na akcii při tržbách 2,29 miliardy USD. O rok dříve společnost za stejné období vykázala zisk na akcii 0,09 USD a tržby 2,1 miliardy USD. Analytici čekali zisk na akcii 0,06 USD a tržby 2,28 miliardy USD.

V rámci indexu S&P 500 doposud výsledky zveřejnilo více než 50 firem a naprostá většina z nich vykázala zisk nad odhady trhu.

"Začali jsme skvěle. Nemyslím si ale, že konečné zúčtování bude stejně dobré," říká Stephen Massocca ze sanfranciské investiční firmy Wedbush Equity Management.

Po konci úterního obchodování na trh hospodářské výsledky poslali výrobce čipů Intel či internetová firma Yahoo!.

Intel oznámil, že v uplynulých třech měsících hospodařil se ziskem očištěným o mimořádné položky ve výši 0,80 USD při tržbách 15,8 miliardy USD. Trh čekal upravený zisk na akcii 0,73 USD a tržby 15,6 miliardy USD. Akcie Intelu ale v poobchodní fázi klesaly o šest procent, protože investory zklamalo oznámení, že firma v současnosti odhaduje výši restrukturalizačních nákladů na 2,3 miliardy USD. Většinu těchto nákladů by Intel měl zaúčtovat do poloviny příštího roku. Ve čtvrtém čtvrtletí by měly náklady na restrukturalizaci dosáhnout 250 milionů USD.

Výnosy i zisk internetové společnosti Yahoo! za třetí čtvrtletí vzrostly. Tržby stouply meziročně o 6,5 % na 1,31 miliardy USD a čistý zisk vyskočil na 163 milionů USD ze 76 milionů USD před rokem. Růst tržeb byl ale podpořen změnou způsobu jejich vykazování. Zisk Yahoo! v přepočtu na akcii výrazně překonal odhady analytiků. Výnosy divize Mavens, která bude podle Yahoo! jejím novým jádrem poté, co dojde k odprodeji jejích internetových aktivit operátorovi Verizon Communications, vzrostly o 24 % na 524 milionů USD. Tržby z nynějších jádrových aktivit Yahoo! se ale snížily o 14 % na 857,7 milionu USD.

Verizon se na koupi základních internetových aktivit Yahoo! za 4,8 miliardy dolarů dohodl letos v červenci. Yahoo! ale minulý měsíc oznámila, že jí byly při útoku hackerů v roce 2014 ukradeny informace o nejméně 500 milionech uživatelských účtů, včetně jmen uživatelů a e-mailových adres, což Verizon následně označil za klíčový faktor. Podle analytiků tak operátor naznačil, že by s Yahoo! mohl jednat o nových podmínkách převzetí.

Večer trhy zaujalo také vyjádření Tima Kaina, kandidáta na post demokratického viceprezidenta USA, který prohlásil, že Hillary Cintonová by se z pozice prezidentky USA zasadila o přísnější regulaci Wall Street. Dosud se přitom mezi investory šuškalo o značné toleranci Clintonové vůči Wall Street. Kromě toho Kaine řekl, že si nedokáže představit, že by člověk znalý finančních záležitostí mohl dát v listopadových prezidentských volbách hlas republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Index spotřebitelských cen v USA v září podle očekávání meziměsíčně vzrostl o 0,3 % po +0,2 % v srpnu. Meziročně míra inflace se podle očekávání zvýšila na 1,5 % ze srpnových 1,1 %. Meziroční míra jádrové inflace dosáhla 2,2 %, což je mírný pokles ze srpnových 2,3 % (odhad: 2,3 %).
  • Index trhu s nemovitostmi NAHB v říjnu podle očekávání klesl na 63 bodů ze 65 bodů v září.
  • Americký přepravce zásilek FedEx plánuje investovat 1,4 miliardy eur do svých logistických aktivit na mezinárodním letišti Charlese de Gaulla u Paříže. Firma v úterý uvedla, že tam své kapacity zdvojnásobí, a že Paříž se pak stane pro FedEx druhým největším logistickým centrem na světě po Memphisu.
  • Vydavatel platebních karet Visa po konci úterního obchodování oznámil, že zvyšuje čtvrtletně vyplácenou dividendu o 18 % ze 14 centů na 16,5 centu na akcii.Loni Visa dividendu zvýšila o 17 % a v roce 2014 o 20 %.
  • Akcie firmy Netflix byly v úterý po pondělním zveřejnění hospodářských výsledků v centru pozornosti. JPMorgan Chase zvýšila jejich cílovou cenu na 140 ze 122 USD, Stifel Nicolaus zvedla jejich cílovou cenu na 140 ze 120 USD, SunTrust přistoupila ke zvýšení cílové ceny na 115 ze 100 USD, Wedbush Securities nově počítá s 60 USD za akcii namísto původních 50 USD a Pacific Crest stanovila novou cílovou cenu na 135 ze 125 USD.
  • Americký federální soudce v úterý předběžně schválil dohodu o urovnání mezi Volkswagenem a jeho značkovými dealery, která bude německou automobilku stát 1,21 miliardy dolarů. Rozhodnutí o červnové dohodě s americkými úřady, podle níž má Volkswagen za opravy a odkoupení naftových automobilů, které manipulovaly s emisními testy, zaplatit deset miliard dolarů, soudce Charles Breyer odložil na 25. října.Podle agentury Reuters ale uvedl, že se "silně přiklání" k jejímu schválení.
  • Ropný průmysl čelí vážné hrozbě kvůli rostoucímu využívání automobilů s elektrickým pohonem. Upozornila na to podle listu Financial Times mezinárodní ratingová agentura Fitch. Dodala, že ropné společnosti by si měly připravit plány na "radikální změnu", kterou si vynutí příchod nových technologií.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Americké akcie: Do jakých odvětví a firem aktuálně (ne)investovat?Americké akcie: Do jakých odvětví a firem aktuálně (ne)investovat?

Americké akcie jsou poblíž historických maxim, a to všemožným rizikům navzdory. Může býčí trend za oceánem pokračovat? A jak aktuální situaci na trzích reflektovat v investičním portfoliu? 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688