Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.10.2016 17:04:05

Ohlédni se zpět aneb proč si vybrat fond se strukturou Lookback


Přestože akcie dlouhodobě přinášejí vysoký výnos, občas přijde období, kdy se jim dařit přestane a na trhu dojde ke korekci. Nejeden investor si proto klade otázku, kdy je ten správný čas zainvestovat své volné prostředky a jak se bude vyvíjet v čase hodnota jeho investice. To však s určitostí neumí předpovědět ani Věštec z Omahy Warren Buffett. Jak tedy správně načasovat investici?

Ne všichni investoři vědí, že existuje struktura, která dokáže těžit z případného poklesu trhů na počátku zvolené investice. Zmíněný princip se jmenuje Lookback a atraktivitu společně s potenciálem investice zvyšuje tím, že nestanovuje výchozí hodnotu pro výpočet výnosu k předem stanovenému datu, ale vychází z nejnižší hodnoty podkladového koše/indexu (tj. minimální výchozí hodnoty), kterou získá v rámci několikaměsíčního, maximálně však půlročního pozorování. Tato skutečnost je vždy pevně zakotvena v podmínkách konkrétní emise strukturovaného fondu typu Lookback.

Například u fondu Global Partners Patria Selection 2 (dále jen „GP PS 2“) porovnáváme aktuální hodnotu podkladového koše s jeho počáteční hodnotou hned třikrát, a to v prosinci 2016, lednu a únoru 2017. Pokud patříte mezi investory, kteří se rozhodnou své portfolio rozšířit o tento fond, pak startujete z nejvýhodnější pozice a těžíte z případného poklesu koše v prvních měsících po úpisu a ještě se plně podílíte na růstu koše. Co to pro vás znamená? Jednoduše řečeno, když na počátku dojde k poklesu podkladového koše o 10 procent proti počáteční upisovací hodnotě v rámci uvedených pozorování, při splatnosti fondu se bude poměřovat konečná hodnota právě proti této minimální výchozí hodnotě.

Dvě možné varianty v den splatnosti fondu

Ačkoliv se výnos fondu se strukturou Lookback váže na vývoj podkladového koše, v den jeho splatnosti mohou nastat dvě následující možnosti:

1. Když bude konečná hodnota koše vyšší, nebo se bude rovnat jeho minimální výchozí hodnotě, získáte vyplacenou celou investovanou částku a výnos hodnoty nárůstu koše vůči jeho minimální výchozí hodnotě násobeným mírou participace (participace znamená procentuální míru, kterou se podílíte na růstu koše. V případě fondu GP PS 2 je to např. 100 procent). Pro úplnost ještě dodejme, že struktura fondu často mívá další parametr, a tím je stanovení maximální výše dosažitelného výnosu – výsledek tak může například nabývat hodnot v intervalu 0–60 procent, jako je tomu v případě fondu GP PS 2. Tzn., že hodnota výnosu nad výchozí hodnotu je omezena maximem ve výši 60 procent.

2. Bude-li naopak konečná hodnota koše nižší než jeho minimální výchozí hodnota, odečte se pokles koše od počáteční (tj. minimální výchozí hodnoty) v plné výši. Z výše uvedeného vyplývá důležitý fakt – fond investorům neposkytuje žádnou ochranu investované částky.

Proč investovat do fondů se strukturou Lookback než napřímo?

Rozhodujete-li se mezi fondy a investováním na vlastní pěst, pak s pomocí struktury Lookback se dokážete podílet na případném růstu akciového trhu, zároveň ale máte možnost na počátku investování dosáhnout výhodnější startovací pozice, abyste dokázali lépe zhodnotit své investice. To je hlavní výhoda této struktury. Lookback nabízí ještě další výhodu, a tou je měnové zajištění celé investice – díky němu obdržíte při splatnosti skutečný rozdíl mezi konečnou hodnotou koše a minimální výchozí hodnotou. A vůbec nezáleží, zda se podkladový koš skládá z cizoměnových investic, či nikoliv. Nic ale není zadarmo. Mějte prosím vždy na paměti, že struktura Lookback poskytuje nulovou ochranu proti poklesu investované částky.

Petr Zamrazil

Pozice: Produktový manažer, ČSOB Asset Management

Petr Zamrazil se v oblastí spoření a investic pohybuje již déle než 10 let. V rámci útvaru přípravy a rozvoje investičních produktů společnosti ČSOB Asset Management zodpovídá za přípravu exkluzivních fondů kvalifikovaných investorů. Na této pozici se v posledních letech rozhodujícím způsobem podílel na strukturování a zahájení činnosti všech těchto produktů otevíraných pro klienty ČSOB Asset Management a Wealth Office společnosti ČSOB Private Banking. Dále se podílí na přípravě, vývoji a inovaci nabídky strukturovaných produktů a otevřených podílových fondů.



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688