Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.10.2016 09:14:14

Rozbřesk – Hillary versus Donald - sázky na růst sazeb v tvrdé předvolební kampani klesají

Čísla z amerického trhu práce neskončila daleko od odhadu trhů. Rozhodně však nedokázala překvapit tak pozitivně, aby zamíchala současnými sázkami trhů na růst sazeb v USA. Šance na růst sazeb v prosinci zůstávají těsně nad 60 % a po posledních číslech investoři možná ještě o něco méně věří růstu sazeb v listopadu. K tomu pravděpodobně přispívá větší vyostřenost předvolební kampaně. Donald Trump po poslední sérii výroků ztrácí podporu uvnitř republikánské strany a i proto byla včerejší druhá televizní debata s Hillary Clintonovou plná relativně ostrých osobních střetů.

Fed si pravděpodobně dvakrát rozmyslí, zda je v takové chvíli třeba přitahovat pozornost k měnové politice eventuálním zvýšením sazeb. To včera ostatně potvrdil i viceprezident Fedu Stanley Fischer, podle kterého si v tuto chvíli Fed může stále dovolit takticky vyčkávat na další vhodný okamžik ke zdražení peněz. V tomto týdnu bude klíčové sledovat zveřejnění záznamu ze zářijového zasedání Fedu (středa), kde již tři členové chtěli zvýšit sazby. Bude důležité vidět, jak hluboké jsou dnešní rozpory uvnitř Fedu a jaké jsou tím pádem skutečné šance na růst sazeb do konce roku. Dalším důležitým dílem do skládačky bude zářijový výsledek amerického maloobchodu (pátek). Přes dobré výkony trhu práce totiž spotřeba ve třetím kvartále zatím viditelně zaostávala (srpnový maloobchod propadl o 0,3 %). Další zklamání by nebylo pro Fed a tím pádem ani pro dolar ničím příjemným.

V Evropě se maloobchodu a spotřebě zatím daří, trhy se ale naopak budou modlit, aby tento týden po prudkém červencovém propadu trochu ožil průmysl (středa). Vzhledem k relativně dobrým úrovním podnikatelských nálad by to mělo být na místě.

Forex

Region

Zlotý s forintem v pátek korigovaly předchozí celkem výrazné posilování a mírně oslabily i přesto, že například čísla z Maďarska (průmysl, zahraniční obchod) dopadla lépe, než se čekalo.

Začátek týdne je poměrně zajímavý, a to zejména díky údajům o české inflaci. Ta v září podle nás setrvala na úrovni 0,6 %, což znamená, že se dostane lehce nad prognózu ČNB. Nové číslo by tak mělo být z pohledu centrální banky velmi příjemným, i když její politiku nejspíše přímo nijak neovlivní. Po zářijové stabilizaci by podle našeho názoru měla začít inflace znovu růst a v závěru roku již atakovat hranici 1 %. K cíli ČNB se však přiblíží teprve až ve druhé polovině příštího roku.

EUR/USD/GBP

Slabší statistiky z amerického trhu práce, které zacementovaly očekávání trhu, že Fed může zvýšit úrokové sazby nejdříve v prosinci, ublížily dolaru. Tomu nakonec před ztrátami nepomohly, ani lehce jestřábí výroky členů FOMC (Georgeové, Mesterové a Fischera). Pro eurodolar může být zajímavější spíše zveřejnění podrobného zápisu z jednání FOMC tuto středu. Dodejme, že na trh zdá se neměla výraznější dopad ani druhá prezidentská debata v USA, která dnes v noci zřejmě vyzněla poměrně vyrovnaně (ačkoliv co do výroků byla daleko ostřejší).

Dnešní kalendář důležitých událostí není příliš zajímavý a tak devizové trhy mohou být obecně ve stínu libry, která zůstává stále pod tlakem.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688