TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.10.2016 10:03:32

Sobotka o volbách: "Babiš z krajů pobočku své firmy neudělá!"


Ačkoliv volby nedopadly pro ČSSD dobře, nespalo se Sobotkovi podle jeho vlastních slov špatně. Na krizové situace je prý zvyklý. I když připustil, že s lepším volebním výsledkem by se mu usínalo lépe. Moderátorce Michaele Šmídové prozradil, jaké jsou hlavní důvody porážky.

"Hnutí ANO se podařilo prezentovat se jako součást úspěšného vládního projektu a zároveň se vymezovat proti vládě a tradičním stranám," uvedl Sobotka ve speciálním vydání pořadu Vaše téma. Na vině je také nízká volební účast. "Voliči, kteří chtěli změnu, přišli k volbám. Ti, kteří si změnu nepřáli, zůstali doma," myslí si předseda vlády.

Ačkoliv jeho stranický rival Michal Hašek ve volbách pohořel, Sobotka necítí satisfakci. Výsledek podle něj odráží dobré fungování vládní koalice, když se opozičním stranám nepodařilo poprvé v historii krajské volby vyhrát, ale na prvních dvou místech skončily vládní strany.

Koaliční spolupráci snad podle Sobotky výsledek volby neohrozí. "Máme s hnutím ANO společný zájem a tím je stabilita země. ČSSD je připravena pokračovat v koaliční spolupráci a dotáhnout věci, které jsme slíbili, když jsme dávali koalici dohromady," řekl Sobotka a zmínil třeba zrychlení čerpání eurofondů nebo rozvoj dopravní infrastruktury.

Za rok nás čekají volby do Poslanecké sněmovny, které budou podle Sobotky opět střetem ČSSD a hnutí ANO. Jeden z problémů, které ČSSD trápí, je neschopnost dobře prezentovat úspěchy vlády. V tom je výrazně lepší hnutí ANO. Sobotka prozradil, na co se sociální demokraté musí zaměřit.

Potřebují oslovit další voličské skupiny. "Slabinou je pozice ve velkých městech. Musíme hledat cestu k městskému voliči, třeba prostřednictvím témat, jako ochrana životního prostředí, kultura, otázka digitálního prostředí," vyjmenoval nové výzvy Sobotka.

Před volbami čeká ČSSD ještě volební sjezd. Debata se nepochybně bude týkat i výsledku krajských voleb. "Nemůže to být jen o personáliích, musí to být také o změně programu ČSSD, výrazně vyšší aktivitě členů, kandidátky musí vypadat jinak. Byl bych rád, kdyby se kandidátky více otevřely nezávislým kandidátům. V regionech, kde to udělali, dosáhla ČSSD úspěchu. Potřebujeme podpořit komunální politiky, přijít s novým programem," naznačil Sobotka.

Sobotka naznačil, že ČSSD má velký koaliční potenciál. Podle něj je ale zásadní, aby hnutí ANO bylo v krajích jednotné. Je teď na něm, aby sestavilo koalice, vzhledem k roztříštěnosti zastupitelstev to nebude jednoduchý úkol. "Hnutí ANO musí tu odpovědnost unést, když ne, tak je možné, že koalice vznikne jiným způsobem," upozornil Sobotka.

Podle Sobotky se jeho strana pokusí maximálně zúročit mandát, kteří jí voliči dali. "ANO nemůže zcela ovládnout žádný region. Potřebuje dva nebo tři partnery. Není možné, aby Andrej Babiš z jakéhokoliv kraje udělal pobočku své firmy," řekl Sobotka v pořadu Vaše téma.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688