Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.10.2016 16:44:29

Pimco: Cyklický a investiční výhled pro rok 2017 - stabilita, ale ne bezpečí

Náš cyklický výhled pro rok 2017 počítá s pokračováním globální ekonomické expanze, kterou potáhne zejména uvolněná monetární a fiskální politika. Na trzích nečekáme výrazný pohyb tím či oním směrem, obáváme se ovšem několika rizik, která číhají pod povrchem. Týkají se zejména vysokých cen na některých trzích. Je možné, že se podobně jako během letošního léta budou střídat období relativního klidu s obdobími vysoké volatility, kterou může vyvolat v podstatě cokoliv. Celkový investiční přístup by pak měl být i přes relativně příznivé makroekonomické prostředí opatrný a měl by se držet našeho hesla „stabilita, ale ne bezpečí“.

Naše aktuální projekce týkající se růstu produktu a inflace spotřebitelských cen ve vybraných ekonomikách shrnuje následující tabulka. Americká ekonomika by podle těchto projekcí měla letos dosáhnout 1,6% růstu a v příštím roce by měla zrychlit na 2 – 2,5 %. Podobně by se měla zvýšit i inflace, která by se příští rok měla pohybovat mezi 2 – 2,5 %. Zrychlení se nebude těšit eurozóna, jejíž letošní růst by podle našich očekávání měl dosáhnout 1,6 %, ovšem v roce 2017 by se měl pohybovat mezi 1 – 1,5 % a ve stejném pásmu by se měla nacházet i inflace:



Zrychlit by měla japonská ekonomika, a to z letošních 0,4 % na 0,5 – 1% tempo růstu. Inflace by se měla dostat do kladných čísel, očekáváme, že se bude pohybovat mezi 0 – 0,5 %. Zpomalení bude naopak čelit Čína, jejíž tempo růstu by podle našich projekcí mělo klesnout z letošních 6,4 % na 5,75 – 6,25 %. Světová ekonomika by se pak příští rok měla těšit 2,5 – 3 %, zatímco letos dosáhne 2,5% růstu.

Ekonomické expanze neumírají na svou dlouhověkost, něco je obvykle ukončí, a většinou to bývají centrální banky s jejich monetární politikou. Ty reagují na přehřívající se ekonomiku, ropný šok, prasknutí bubliny či jiný vývoj. My nečekáme, že se v příštím roce něco podobného objeví, centrální banky naopak stále bojují s opakem přehřívající se ekonomiky. Ceny ropy jsou tlačeny dolů elastičtější nabídkou a nedá se říci, že by na trhu s nemovitostmi docházelo k nafukování bubliny. Riziko globální recese se tedy zdá být omezené i přesto, že během tohoto cyklu je růst utlumený relativně k tomu, na co jsme dříve byli zvyklí.

Klíčovým rysem našich projekcí pro příští rok je zlepšení situace na rozvíjejících se trzích. Tempo růstu by se tam mělo zvednout z letošních 4,5 % na 4,75 – 5,25 %. Vnější podmínky se pro tyto ekonomiky zlepšily díky stabilizaci kurzu dolaru a cen komodit. Růst pak podporují podmínky vnitřní, protože inflace již dosáhla svého vrcholu a centrální banky tak mají prostor pro uvolnění své politiky. Některé země dosahují pokroku i v oblasti strukturálních reforem. Je pravděpodobné, že skončí rovněž hluboká recese v Brazílii a v Rusku, a tím bude odstraněna jedna z největších brzd rozvíjejících se ekonomik jako celku. V Číně bude růst tlumen pokračujícím posunem od investic směrem ke spotřebě. Nečekáme však, že by Čína měla v příštím roce vytvářet pro globální ekonomiku zdroj vážnějších problémů, protože tvrdé přistání průmyslového sektoru tam již proběhlo.

Autory jsou Joachim Fels a Andrew Balls.

Zdroj: Pimco

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688