Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  05.10.2016 16:55:34

O2: Zvýšení cílovky na 254 Kč. Štědré výplaty převažují nad obavami z vyřazení z MSCI


Rostoucí odhady zisku na akcii a klesající beta společně vedou k 8 % nárůstu naší dvanáctiměsíční cílové ceny. V absolutních číslech zvyšujeme cílovou cenu z 236 na 254 na akcii. Nadále zní naše doporučení „Držet“, částečně díky obavám z vyřazení společnosti z indexu MSCI Czech Republic.

Podíváme-li se na srovnání s podobnými společnostmi, tak akcie O2CR nevybočují pro rok 2017 při pohledu na medián odhadované ceny/EBIT ani cena/zisk. Výnos FCF (volný peněžní tok) se nachází přibližně 110 bazických bodů nad mediánem. Náš nový odhad pro zisk na akcii poukazuje na stabilní dividendu v příštích letech ve výši 16 /akcie, což i díky silné rozvaze společnosti nabízí solidní dividendový výnos 6,9%. Spolu s odhadovaným odkupem 2% akcií to představuje atraktivní 9% roční výnos. To by mělo pomoci titulu v případě, že by došlo k vyřazení z indexu MSCI.

Rychlý nárůst v oblasti mobilních dat a O2 TV vyvažují pokles tržeb z hlasových služeb a zhoršené podmínky na Slovensku. Proto vyhlížíme stabilní tržby v období 2016-2021. I díky insourcingu služeb se EBITDA marže zvýší o 10-180 bazických bodů nad naše původní odhady. Zvyšujeme odhad EBITDA pro období 2016-2018 o 1-7%. I díky odkupuju akcií, zvyšujeme zisk na akcii o 6-14%.

Rizika se nachází primárně v nahrazení akcií O2CR v indexu MSCI akciemi Monety v listopadu tohoto roku. Tržní kapitalizace upravená o free float faktor v současné chvíli nestačí na to, aby akcie O2 setrvaly v indexu. Potenciální prodej části 84% majoritního podílu PPF představuje potenciál pro růst. Tento prodej podílu by musel být nejdříve nabídnut minoritním akcionářům.


Rizika a příležitosti

Hlavní rizika:

- Možné vyřazení z indexu MSCI Czech

- Případné SPO by mohlo způsobit negativní krátkodobou reakci

- Rychlé mobilní připojení a s tím spojený velký přenos dat by mohl vést k větším paušálním platbám CETINu

- Zavedení nových technologií (5G), které by nebyly ošetřeny kontraktem s CETIN

- Rychlý pokles xDSL bez toho, aby byl dorovnán nižšími platbami za síť

- Vznikající konkurence v oblasti placené televize prostřednictvím OTT služeb (T-Mobile, Vodafone, etc.)

- Dohoda T-Mobilu s CETIN v oblasti xDSL

- Nižší než očekávané výsledky v případě, že by ztráta tržeb z roamingu nebyla kompenzována vyšším využitím zákazníky

<br>

Hlavní příležitosti:

- V případě prodeje podílu PPF by musely být akcie nejdříve nabídnuty minoritním akcionářům

- Zvýšení free float faktoru v případě SPO v kombinaci s vysokou výplatou dividendy by přitáhlo fondy zaměřující se na rozvíjející se trhy

- Snižování fixních nákladů (insourcing, IT transformace) může v krátkém období zvýšit zisky nad odhady

- Lepší zpeněžení nárůstu toku mobilních dat

- Pokles hardwarových dotací a nové služby v ČR (cestovní pojištění, atd.) a na Slovensku (tzv. fixní služby pro korporátní segment)


Rebalancing MSCI představuje hrozbu, prodej majoritního podílu příležitost

Největší riziko pro akcie O2 představuje vyřazení z indexu MSCI Czech, ke kterému může dojít v listopadu. V současné chvíli je akcie součástí indexu jen díky pravidlu, podle kterého musí regionální index tvořit alespoň tři akciové tituly. Se vstupem Monety na burzu je riziko na nahrazení O2 velmi reálné.

V současné chvíli nesplňuje O2CR požadované kritéria stanovená free float faktorem. Podle našeho výkladu pravidel musí být tržní kapitalizace O2 upravená free float faktorem dosahovat alespoň 50% Monety. Ta je však v současnosti asi 35% pod touto hranicí. A i když by se uplatňovalo pravidlo pouze 50% požadované minimální kapitalizace, tak by cena akcie musela nacházet 6% nad současnou hodnotou. Oproti tomu Moneta splňuje všechna tři kritéria (tržní kapitalizace, tržní kapitalizace upravená free float faktorem a obchodovaný objem) podle našich výpočtů. O2CR by tak mohlo být nahrazeno Monetou v pravidelné listopadové revizi (v závislosti na cenách v posledních dvou říjnových týdnech).

Trhy spekulují, že by většinový vlastník O2CR, skupina PPF, mohla navýšit free float před samotným rebalancingem, což by znamenalo prodej alespoň 6%, ale spíše 10% akcií O2 (180-300 mil. USD). Pak by došlo k zahrnutí Monety, aniž by bylo vyřazeno O2. Nicméně pro zvýšení počtu volně obchodovaných akcií zbývá jen velmi málo času (rozhodovat se bude v třetím říjnovém týdnu).

Na základě našich hrubých odhadů počítáme, že by vyřazení O2 mohlo vést k odlivu až 130 mil. USD, což je ekvivalent 120 dnů obchodování. Zvýšení free float faktoru z 20% na 30% by naopak vedlo k přílivu cca 30 mil. USD.

Neobáváme se dopadu případného SPO, jelikož očekáváme velký zájem mnoha globálních fondů, které vyhlížejí solidní dividendový titul s dobrou likviditou. V současné chvíli je O2 značně podvážené v mnoha portfoliích právě kvůli nízkému free floatu a likviditě.

Potenciální prodej 84% podílu investiční skupiny PPF strategickému investorovi by bylo pro titul dobrou zprávou. PPF registrovala zájem investorů již v červnu 2016. Podle médii je PPF ochotna prodat svůj podíl nebo jen jeho část za „správnou cenu“. V prodeji minoritního podílu nevidíme pro PPF žádnou výhodu a prodej majoritního podílu by znamenal nejdříve povinné oslovení minoritních akcionářů, což by v závislosti na scénáři vedlo k buď mírnému premiu nad současnou cenu nebo by došlo ke stanovení ceny na základě šestiměsíčního váženého průměru, tedy v podstatě na dnešní úrovni.

Petr Bártek


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688