Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.10.2016 17:44:14

Wal-Mart na cestě k dvaceti procentnímu růstu?

Banka Barclays před několika dny zvýšila rating maloobchodního giganta Wal-Mart. Podle ní už si nezaslouží doporučení „equal weight“, investoři by jej měli nadvážit – dát mu vyšší než kapitalizaci dopovídající podíl v investičních portfoliích. Podle banky mohou akcie WM vzrůst ještě o 20 %.

Pohled na následující graf ukazuje, že ode dna se akcie WM odrazily někdy před rokem a od té doby už si slušné zisky připsaly. Určitě nešlo o nějakou jízdu na globálním pozitivním sentimentu vůči maloobchodu. Například Ahold si také v posledním roce (a nejen v něm) vede dobře, ale Tesco či Carrefour akcionářům velkou radost nečiní:



Zdroj: Financial Times

Maloobchod je sám o sobě hodně konkurenční odvětví a pokud bude pokračovat i tlak ze strany Amazonu, v dohledné době se na tom moc nezmění, spíše naopak. Barclays ale říká, že WM se vydává správnou cestou, když se snaží zlepšit kvalitu svých služeb a „investovat do lidí a technologií“. Barclays dokonce tvrdí, že „dochází k obratu, investice do lidí přináší své ovoce a zlepšuje se i kvalita nabízených produktů, služeb a vedení firmy“. Následně se zlepšuje sledovaná spokojenost zákazníků.

Globální tržby WM rostly v předchozím čtvrtletí o 2,8 % (po očištění o kurzové vlivy), v USA rostly tržby o 1,6 %, což představovalo pozitivní překvapení. Analytici tak postupně zvyšují své odhady letošních zisků a akcie se nyní obchoduje s PE kolem 16,5 (což je mimochodem úroveň, které se už delší dobu drží celý trh). Banka má nyní cílovou cenu na 87 dolarech, cena současná se pohybuje kolem 72 dolarů.

Já sám bych k uvedenému přidal ještě jednu důležitou věc: WM již zveřejnil čísla za fiskální rok 2016 a v něm na provozu generoval 27,3 miliard dolarů, zatímco v roce 2015 to bylo rekordních 28,5 miliard dolarů. Po investicích pak firmě v roce 2016 zbylo více než 16 miliard dolarů (o rok dříve to bylo podobné). Celková výplata hotovosti akcionářům se tomuto číslu ani zdaleka neblíží – dividendy dosahují necelých 6,3 miliard dolarů a odkupy přes 4 miliardy.

Zbytek volných prostředků WM směřoval na snížení dluhu, ale jeho míra zadlužení je hodně nízká, takže nemá smysl v tom dlouhodobě pokračovat. Takže firmě nezbude nic jiného, než hromadit hotovost v rozvaze, kupovat firmy jiné a nebo zvýšit výplatu peněz akcionářům. A jak jsem poukazoval v jednom z předchozích článků, právě zvyšování dividend je jedním z nejspolehlivějších tahounů ceny akcie směrem k novým výšinám.

Graf, který toto dokazuje, si dovolím připomenout i zde – ukazuje rozdíl v návratnosti akcií, které dividendu zvyšují (vyznačeny modře) a těch, které jí drží konstantní a které jí snižují. WM si tohoto jevu je zřejmě vědom, protože se svou dividendu se snaží zvyšovat soustavně (i když někdy jen symbolicky). Podstatné ovšem je výše uvedené – s ohledem na to, co firma vydělá, má ještě velké rezervy a zvyšování dividend by mohlo být mnohem razantnější. 



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688