Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.09.2016 06:00:41

Kde se budou rozdávat peníze na úspory energií nebo ekologičtější provoz? Stát i Unie posílají miliardy.

IROP, OP PIK, Panel, Efekt… vyznat se v systému dotací na lepší využívání energií není snadné. Na starosti to mají celkem 4 úřady, peníze se přidělují nejen ve vyjmenovaných programech, ale i v některých dalších. Sledovat je se ale může vyplatit. Do konce roku navíc budou vyhlášeny další výzvy za miliony korun.

Tak například –  vlastník rodinného domu, který plánuje vyměnit neekologický kotel za lepší, se může obrátit na program Nová zelená úsporám a nebo na Operačním programu Životní prostředí (tady jsou peníze už jen v některých krajích, informace o tom jsou na jejich webech). Získat může v prvním případě maximálně 100 tisíc korun, v druhém až 100 % vynaložené částky. Šikovné a přehledné porovnání připravila aliance Šance pro budovy na stránkách Renovujdům.cz. Možnosti jsou popsané pro bytové i rodinné domy, veřejné budovy a místa určená k podnikání.

Tenhle týden se taky sešly zástupci OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. I ten má mezi prioritními osami šetrnější zacházení s energiemi.  Do roku 2020 je v něm 117 miliard korun. Ještě letos budou vyhlašovat nové výzvy.

„Jsem potěšen tím, jak obrovský zájem našich žadatelů o tento program registrujeme. Je skutečně enormní. Řídicí orgán přijal do poloviny září více než 4 300 žádostí, podaných v rámci předchozích výzev. Tyto žádosti představují hodnotu 36,5 miliardy korun,“ pochvaluje si ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Lepší zacházení s energiemi patří mezi aktuální hlavní priority Unie. Pro Českou republiku z toho vyplývá řada závazků. Ne všechno ale jde tak rychle, jak by mělo a jak by si zákonodárci přáli. „Aktuálně běží nebo se připravuje řada programů, které jsou komplementární s vládou schváleným Národním akčním plánem čistá mobilita a mají jediný cíl, a sice podpořit nákup vozidel na alternativní paliva. Česku hrozí, že nesplní ekologické závazky v dopravě,“ říká Jiří Šimek z Českého plynárenského svazu. Podle něj je pravděpodobné, že bude výzva pro obce a kraje vyhlášená už letos v říjnu, občanů by se mohla týkat ta další v roce 2017. O peníze bude potřeba žádat MŽP, které v první fázi vyčlení 150 milionů korun.

Vanda Kofroňová


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688