Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  26.09.2016 15:33:44

EET a první neshody: Pronájem bytu nebo ubytovací služba?


Povinnost evidovat elektronicky tržby dolehne jako první na ty, kteří poskytují ubytovací a stravovací služby. U obojího se ale již nyní objevují sporné body. Budou muset někteří majitelé investičních bytů podléhat EET? A jak je to se stánky s občerstvením?  

Od 1. prosince 2016 začne platit povinnost elektronické evidence tržeb pro poskytovatele ubytovacích a stravovacích služeb. Co se týče ubytování, jako prvních se tak EET dotkne hotelů, motelů, botelů, kempů, tábořišť, rekreačních a poskytovatelů dalších krátkodobých ubytování. Definice je poměrně zevrubná, ale otazník visí nad službami jako je například Airbnb.

  

Krátkodobý pronájem versus ubytovací služba

„Ubytovací služby – na rozdíl od pronájmu - EET podléhají, jsou-li hrazeny hotově nebo kartou, případně i kartou přes internet. Tak je tomu také v případě Airbnb,“ vysvětluje Zuzana Hrubá, daňová poradkyně Schaffer & Partner. Aby se jednalo o pronájem bytu, musí být podle Hrubé uzavřena písemná podoba nájemní smlouvy, což se v případě Airbnb neděje a navíc musí být splněny všechny podmínky stanovené pro nájem bytu v občanském zákoníku. „Kromě toho jsou v případě Airbnb spolu s poskytnutím nemovitosti poskytovány i další služby jako úklid, povlečení postelí a podobně. To tedy souhrnně znamená, že Airbnb představuje ubytovací službu a povinnost elektronické evidence se jí bude týkat již od 1. prosince,“ dodává Zuzana Hrubá z kanceláře Schaffer & Partner.

  

Na místě či s sebou

Bez komplikací není ani rozlišení toho, co je poskytnutí stravovací služby a co dodání zboží. Jako příklad může sloužit například návštěva pizzerie. „Pokud si jídlo sním u stolu v pizzerii či na předzahrádce vyhrazené hostům, mám možnost využít další služby jako např. toalety a je-li tímto restauračním zařízením poskytováno také osvětlení, případně vytápění či klimatizace, pak se jedná o poskytnutí stravovací služby, která podléhá EET hned v první fázi,“ říká Jana Janoušková, daňová specialistka ze společnosti KODAP. „Pokud si ale pizzu nechám zabalit do krabice a odnesu si jí, či si jí nechám dovézt, jde o dodání zboží a tržba bude povinně elektronicky evidována až od 1. 3. 2018,“ doplňuje Jana Janoušková. Provozovatel má samozřejmě možnost evidovat obě tržby, jednu povinně a druhou dobrovolně.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688