Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.09.2016 00:55:57

23. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek po předchozích třech dnech růstu v řadě oslabily. Energetické společnosti se dostaly pod tlak kvůli výraznému poklesu cen ropy. Dolů zamířily rovněž akcie některých významných technologických podniků, například firem Yahoo! a Facebook. Celý týden byl ale pro akcie za oceánem ziskový.

Index Dow v pátek odepsal 0,71 % a uzavřel na 18 261,45 bodu, širší S&P 500 se snížil o 0,57 % na 2 164,69 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,63 % na 5 305,75 bodu. Index volatility VIX stoupl o 2,25 % na 12,29 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se nepatrně zvýšil na 1,618 %.

V červených číslech skončily všechny sektory, nejvíce klesly energetické odvětví, technologický sektor a finanční odvětví. Relativně nejlépe si vedl sektor necyklického spotřebního zboží, který odepsal jen 0,08 %.

Americké akcie (23. září 2016)
Americké akcie (23. září 2016)Zdroj: Google

Za celý týden Dow připsal 0,76 % a S&P 500 a Nasdaq Composite stouply o 1,21 %, respektive o 1,17 %.

Americké akcie (týden do 23. září 2016)
Americké akcie (týden do 23. září 2016)Zdroj: Google

Akcie mikroblogovací sociální sítě Twitter (+21,42 %) v pátek přidaly více než pětinu poté, co zesílily spekulace o možném převzetí firmy. Finanční televize CNBC uvedla, že Twitter vede pokročilá jednání s potenciálními zájemci, mezi nimiž jsou i Alphabet či Salesforce. Vedení Twitteru by prý dohody rádo dosáhlo. Akcie technologického podniku Salesforce (-5,63 %) na zprávu zareagovaly poklesem a mírně zlevnily také cenné papíry holdingu Alphabet (-0,12 %).

Akcie internetové firmy Yahoo! (-3,06 %) odepsaly více než tři procenta kvůli čtvrteční zprávě, že jí v roce 2014 byly ukradeny informace o nejméně 500 milionech uživatelských účtů, včetně jmen, e-mailů, telefonních čísel, dat narození, hesel a bezpečnostních otázek a odpovědí používaných pro ověření majitele účtu. Různí analytici oslovení předními světovými médii se shodují, že jde zřejmě o doposud největší kybernetický útok, který postihl jednoho poskytovatele internetových služeb.

Nedařilo se ani akciím provozovatele sociální sítě Facebook (-1,63 %), které srážela zpráva, že velcí inzerenti vyjadřují znepokojení nad tím, že Facebook omylem nadhodnocoval čas, který jeho uživatelé tráví sledováním placené videoreklamy. Facebook již údajně chybu v analytice opravil a uvedl, že chyby lituje.

Debut na NYSE zažily cenné papíry výrobce automobilových maziv Valvoline (+5 %). Upisovací cena akcií byla 22 USD, titul otevřel na hladině 24,10 USD a uzavřel na 23,10 USD.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Hotelová společnost Marriott International dokončila převzetí konkurenční Starwood Hotels & Resorts Worldwide za 13 miliard USD. Vznikla tak největší hotelová společnost na světě. Do jedné hotelové skupiny nyní patří několik z nejznámějších hotelových jmen jako Marriott, Courtyard, Ritz Carlton, Sheraton, Westi nebo W a St. Regis.
  • Příjmy tuctu předních světových investičních bank v první polovině letošního roku klesly o 15 %. Banky tak vykázaly nejhorší výkon za první pololetí od finanční krize v roce 2008.
  • Krádež citlivých dat o účtech uživatelů internetové společnosti Yahoo! je zřejmě doposud největším kybernetickým útokem, který postihl jednoho poskytovatele služeb na internetu. Shodují se na tom různí analytici oslovení předními světovými médii. Yahoo! ve čtvrtek uvedla, že jí v roce 2014 byly ukradeny informace o nejméně 500 milionech uživatelských účtů, včetně jmen, e-mailů, telefonních čísel, dat narození, hesel a bezpečnostních otázek a odpovědí používaných pro ověření majitele účtu.
  • Předběžný index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru od firmy IHS Markit dosáhl v září hodnoty 51,4 bodu. Aktivita v sektoru tak poklesla ze srpnových 52 bodů více, než tvrdily odhady (51,9 bodu).
  • Americká společnost Twitter by už brzy mohla dostat oficiální nabídku na převzetí, zájem o ni projevilo několik velkých technologických podniků. S odvoláním na informované zdroje to v pátek uvedl server finanční televize CNBC.
  • Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) by mohla být podepsána letos v říjnu. Naopak jednání o podobné dohodě se Spojenými státy (TTIP) do konce letošního roku uzavřena nebudou, dohodli se neformálně příslušní ministři EU v pátek v Bratislavě.
  • Letecká společnost Saudi Arabian Airlines (Saudia) nakoupí v rámci modernizace svého leteckého parku 63 letadel od výrobců Airbus a Boeing. Oznámilo to v pátek vedení podniku. Ten je v Saúdské Arábii vlajkovým leteckým přepravcem.
  • Barclays zlepšila doporučení na akcie Wal-Martu na "overweight" z "equal-weight".
  • Japonští regulátoři údajně zvažují možnost podání antimonopolní žaloby na technologickou firmu Apple, jež podle nich zneužívá svého dominantního postavení na trhu s chytrými telefony.
  • Generální ředitel banky Wells Fargo John Stumpf rezignoval na svoje členství v poradním sboru sanfranciského Fedu. Stumpfův krok přichází ve chvíli, kdy Amerika pociťuje rozhořčení nad jednáním Wells Fargo, jejíž zaměstnanci založili klientům v obavách ze ztráty zaměstnání dva miliony falešných účtů.
  • Firma Vanda Pharmaceuticals, která se specializuje na léčbu centrálního nervového systému, zkoumá strategické možnosti své další existence, například prodej.
  • Investiční banka Morgan Stanley začala pokrývat akcie firem Activision Blizzard a Electronic Arts s hodnocením "overweight". Podle banky obě firmy vedou posun směrem k digitální monetizaci a mají stále více uživatelů.
  • Investiční banka Goldman Sachs přidala akcie poskytovatele finančních služeb Prudential Financial na svůj seznam "conviction buy", protože u podceněné firmy vidí možnost dvouciferného růstu.
  • RBC snížila hodnocení potravinářského výrobce Yum! Brands na "outperform" z "top pick".
  • Saúdská Arábie nabídla, že sníží svou těžbu ropy, pokud Írán bude souhlasit se zmrazením těžby do konce letošního roku na současné úrovni. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Nabídka je velkým kompromisem před jednáním v Alžírsku, které se má uskutečnit příští týden. Nabídka byla podle zdrojů učiněna tento měsíc, Írán se k ní ale zatím nevyjádřil.

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


GMO: Americký trh je nadhodnocený o 70 %GMO: Americký trh je nadhodnocený o 70 % 

Společnost Jeremyho Granthama má jasno. A není ani zdaleka jediná, komu připadají americké akcie, respektive jejich valuace, přinejmenším napjaté.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688