Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  23.09.2016 16:37:37

Nákupy akcií po prudším oslabení trhu – omyl, nebo sázka na jistotu?

Wall Street Journal před časem zveřejnil zajímavý graf od společnosti LPL Financial, který ukazoval, jak se zlepšuje schopnost amerického trhu zotavovat se z korekcí. Po celých sedmdesát let nebyly nákupy akcií po jejich předchozím jednodenním poklesu dosahujícím alespoň 2 % pro dlouhodobější návratnost ani výhodou, ani nevýhodou. Býčí trh, který začal v roce 2009, to ale významným způsobem změnil. Pokud v něm totiž došlo k většímu jednodennímu poklesu, v průměru byl tento pokles v následujícím týdnu následován 1,3% růstem trhu. A v dalším měsíci trh vzrostl v průměru o 3 %.

Ve Wall Street Journal se tvrdí, že toto chování trhu je zejména výsledkem politiky Fedu. Trhy podle této logiky vnímaly celkově nižší pravděpodobnost zvyšování sazeb a to jim pomáhalo v růstu. Podobných vysvětlení toho, proč trh výrazně zlepšil svou schopnost zotavit se z poklesů, najdeme více. To nejjednodušší ale zní následovně: Jde pouze o informační šum. Hovoříme totiž o průměrných návratnostech, ne o jejich mediánech. To znamená, že několik silných růstů trhu může významným způsobem ovlivnit celkový obrázek. Následně to vypadá, že se vyplatí nakupovat při krátkodobém oslabení trhu, ale ve skutečnosti tomu tak není.

Podívejme se nyní trochu do historie americké ekonomiky a jejího akciového trhu. Od roku 1928 až do druhé světové války procházela americká ekonomika velkými turbulencemi. To samé platí o šedesátých a sedmdesátých letech, kdy se zvedla inflace a ceny akcií stagnovaly. Méně se ovšem hovoří o turbulencích na trhu, ke kterým docházelo v letech padesátých. Reálné zisky korporátního sektoru byly v té době pod velkým tlakem, inflace byla velmi volatilní. Osmdesátá léta byla ještě problematičtější, a to kvůli kombinaci utlumených zisků a velkých obav z inflace.

V takovém prostředí docházelo ke krátkodobým korekcím na trhu, které se dnes mohou zdát iracionální, ale tehdy měly svou příčinu. Byly také považovány za významný signál, kterého se investoři v prostředí nejistého vývoje často chytali. Pokles cen akcií tak nepředstavoval příležitost k nákupu vytvořenou přehnanou reakcí na aktuální vývoj. Pak se ale situace změnila. Ekonomická volatilita se výrazně snížila, ale ceny akcií zůstaly značně volatilní. To vede ke stavu, kdy větší pohyb cen akcií už nemá takovou signalizační schopnost jako dříve a trh se ze ztrát zotavuje mnohem rychleji. A co se týče strategie nákupů při poklesu trhu, můžeme konstatovat, že za ni budeme odměněni vždy. Bez výjimky to ale platí jen při velmi dlouhém investičním horizontu.

Konkrétní výši týdenní, dvoutýdenní a měsíční návratnosti trhu po denním oslabení dosahujícím alespoň 2 % shrnuje zmíněný graf z WSJ. Návratnosti jsou mnohem vyšší v období od roku 2009 do současnosti:



Autorem je John Rekenthaler.

Zdroj: Morningstar

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688