TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  23.09.2016 11:42:06

Za lži o Peroutkovi se Hrad odmítl omluvit! Bude se soudit dál


Včerejškem vypršela zákonná lhůta, ve které se měl Miloš Zeman omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky. Podle rozsudku odvolacího soudu, který na Hrad dorazil už minulý pátek, na to měla Kancelář prezidenta republiky sedm dní.

Dnes Hrad omluvu definitivně odmítl - a to přesto, že hradní kancléř Vratislav Mynář ujišťoval, že omluvu zveřejní poté, co obdrží písemný rozsudek, ze kterého bude patrno, kdo má za prezidentskou kancelář omluvu podepsat. Hrad to zveřejnil na svých webových stránkách.

Rozsudek se týká Zemanových výroků, které zazněly loni v lednu na konferenci k 70. Výročí osvobození Osvětimi, kde prezident zmínil jméno novináře Peroutky jako příklad "fascinace intelektuálů zrůdným učením“. Sám Peroutka byl přitom během války vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald.

Zeman v projevu na konferenci označil Peroutku za autora článku "Hitler je gentleman“, který si před lety přečetl v časopise Přítomnost. Proti tomu se ostře ohradila Peroutkova vnučka Terezie Kaslová a na kancelář prezidenta podala žalobu. Soud nakonec rozhodl v její prospěch a uložil kanceláři prezidenta, aby se Kaslové omluvila.

Podle kancléře Vratislava Mynáře se Hrad omluví až poté, co obdrží rozsudek, ze kterého bude patrno, kdo má za prezidentskou kancelář omluvu podepsat. Prezident Zeman přitom na existenci kontroverzního článku skálopevně trvá a odvolává se na svou fotografickou paměť. Článek se pak dlouhé měsíce marně snažil v archivech nalézt jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.

Anonymní vyjádření Kanceláře prezidenta zveřejněné dnes na stránkách Hradu:

Postup KPR v případu Ferdinanda Peroutky

23. září 2016

Kancelář prezidenta republiky se po pečlivé úvaze rozhodla podat dovolání k Nejvyššímu soudu ČR v případu Ferdinanda Peroutky. Návrh obsahuje podnět k odložení vykonatelnosti a právní moci rozsudku Městského soudu v Praze v této věci ze dne 1. 9. 2016.

Kancelář prezidenta republiky, a to zdůrazňuje, nenapadá samotné odůvodnění soudu po věcné stránce ohledně hodnocení života a díla Ferdinanda Peroutky v letech 1938 – 1939, kdy toto odůvodnění považujeme za brilantní, avšak k tomuto zásadnímu kroku ji vede skutečnost možnosti precedentního přenosu odpovědnosti prezidenta republiky za jeho výroky na Českou republiku, reprezentovanou právě Kanceláří prezidenta republiky, kdy by mohl v případě nabytí právní moci a zveřejnění příslušné omluvy - jejíž zveřejnění by bylo samo o sobě nevratným plněním - nastat neudržitelný stav bezpočtu žalob na Českou republiku.

Tím by České republice vznikla závažná újma, se kterou občanský soudní řád právě spojuje možnost odkladu výkonu rozhodnutí a právní moci rozsudku odvolacího soudu. Jelikož se jedná o právní situaci zcela novou, je nade vší pochybnost nutné, aby o věci s konečnou platností rozhodl Nejvyšší soud ČR, případně Ústavní soud ČR.

 

Kancelář prezidenta republiky

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688