Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.09.2016 17:41:37

Levné dividendové tituly – druhá část

V předchozím příspěvku jsme se začali věnovat levným dividendovým titulům, za které investor Tyler Crowe vedle již diskutované Alcoy považuje Caterpillar a Emerson Electric. Caterpillar má do určité míry podobný komoditní osud jako Alcoa: Jelikož velká část jím vyráběných strojů pracuje pro doly a komoditní odvětví obecně, tížily jej v posledních letech problémy v těžbě a útlum investic do ní. Po letech komoditního boomu tak přišly roky utahování opasků a hlavní investiční tezí by v případě CATu mohly být úvahy o tom, kdy se cyklus zase otočí.

Zatím jsme ve stavu, kdy výroba CAT zaměřená na komodity a přírodní zdroje stále generuje ztráty (v roce 2011 přitom generovala více než polovinu zisků). Investor ale poukazuje na to, že tento tlak donutil firmu k významnému snížení nákladů a ona tak je stále schopna vytvářet celkovou EBITDA marži ve výši 6 %. A i pan Crowe se domnívá, že hlavní příležitostí je obrat v komoditním cyklu, který by přinesl zvýšené zisky a investice těžebních společností a následně vyšší poptávku pro strojích od CATu.

Akcie CAT nyní nabízí dividendový výnos ve výši 3,75 %. Beta společnosti je na hodnotě blížící se 1,6. To je v souladu s hodně cyklickou povahou společnosti, která sebou nese vyšší riziko. Právě toto vyšší riziko je bezesporu jedním z důvodů poměrně vysokého dividendového výnosu. Je ale také pravda, že s takovým dividendovým výnosem se na obrat v cyklu čeká o něco pohodlněji.

Čekání může investorovi usnadnit i fakt, že CAT je stále společností generující velký objem hotovosti a nepatří rozhodně mezi ty, které by komoditní útlum dotlačil do extrémnějších problémů. V roce 2015 zbyly firmě po investicích více než 3 miliardy dolarů, v roce 2014 to bylo asi 4,7 miliard dolarů, v roce 2013 (když bylo firma z hlediska cash flow na vrcholu) to bylo 5,6 miliard dolarů. Tlak je tedy silný a projevuje se poklesem volného cash flow, nicméně rezervy tu jsou ještě velké.

Z mého pohledu je ale podivná finanční strategie firmy: V rozvaze totiž má asi 25 miliard čistého dluhu a EBITDA dosahuje jen asi 6 miliard dolarů, takže zadlužení je relativně vysoko. CAT ale namísto posilování rozvahy provádí masivní odkupy vlastních akcií. Tyto odkupy jsou v USA hodně rozšířeným a také kritizovaným jevem. U řady společností jsou přesto namístě, protože mají hodně zdrojů a prostě je vrací akcionářům. CAT ale do této kategorie určitě nepatří kvůli slabší rozvaze. I management tedy svou finanční strategií sází na to, že se cyklus brzy otočí.

Emerson Electric

Za poslední levnou dividendovou akcii pan Crowe považuje Emerson Electric. Tento průmyslový konglomerát se také netěší zrovna pozitivnímu sentimentu investorů a výsledkem je mimo jiné i dividendový výnos ve výši 3,71 %. Je tedy podobný jako u CATu a to samé platí o investiční tezi: Cyklus dolehl na EE znatelně, investoři ale zatím plně nereflektují otáčející se cyklus. EE pak má podobně jako Alcoa (viz předchozí příspěvek) potřebný katalyzátor, který by mohl věci posunout požadovaným směrem. Tímto katalyzátorem by mohla být jeho divize průmyslové automatizace. Podle managementu firmy má totiž trh v této oblasti potenciál dosáhnout velikosti 100 miliard dolarů a firma si buduje pozice, aby si z něj ukrojila co největší část.

EE je také jako CAT schopen generovat silný tok hotovosti. Jde o společnost, které už téměř 60 let pravidelně zvyšuje dividendu. V roce 2015 vydělal EE na provozu 2,5 miliardy dolarů (o rok méně než v roce 2014) a investoval necelých 700 milionů dolarů. Pro akvizice, akcionáře a věřitele mu tak zbyly asi 2,6 miliardy dolarů a dividendy se pohybovaly na 1,3 miliardách dolarů. Z tohoto pohledu tu tedy je velký prostor pro další zvyšování dividend. Na první pohled ale EE trpí stejným neduhem, jako CAT – celkem na odkupech a dividendách v roce 2015 vyplatil mnohem více, než vydělal. Jenže EE má mnohem silnější rozvahu než CAT a tak si to může lehce dovolit. Zde jde tedy o finančně skutečně silnou společnost a u její akcie se pojí současný vysoký dividendový výnos s nadějí na žně v průmyslové automatizaci. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688